Reuters
StoryEditor

Bezpolicajný experiment končí. Z autonómnej zóny v Seattli odchádzajú ľudia

26.06.2020, 12:46
Autor:
jhrjhr
CHOP už po streľbe, ktorá stála život devätnásťročného Afroameričana, už neexistuje ako miesto.

Bezpolicajná autonómna zóna (CHOP) v Seattli končí. Oznámil to jej samozvaný oficiálny účet na Twitteri. Prominentné postavy hnutia priznávajú, že z oblasti odchádzajú ľudia, zrejme v reakcii na streľbu, pri ktorej zomrel devätnásťročný muž. CHOP sa stal inšpiráciou pre podobnú zónu vo Washingtone. Jej existenciu však ukončil zásah polície.

"Drahí súdruhovia v boji, počas posledných dvoch týždňov sme dosiahli niečo, čo si nikto nemyslel, že je možné. Úspešne sme vybudovali samosprávnu komunitu," začína príspevok twitterového účtu Capitol Hill Organized Protest (CHOP). Protestujúci zmenili pôvodný názov Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) na CHOP, aby odvrátili špekulácie, že chystajú oddelenie od Spojených štátov.

"Avšak, v našom milovanom CHOP zostáva len veľmi málo ľudí," priznáva účet neúprosnú realitu. "Projekt CHOP skončil," dochádza k záveru pod príspevkom podpísaný Výbor CHOP pre solidaritu (Capitol Hill Occupied Protest Solidarity Committee).

Fragmentácia v rámci hnutia

Nie je isté, kto presne za účtom, ktorý podľa niektorých prominentných postáv hnutia ďalej prispieva k fragmentácii protestov, stojí. O migrácii z oblasti hovorí aj hiphopový spevák Raz Simone, považovaný za vodcovskú osobnosť decentralizovaného hnutia.

Starostka Seattlu Jenny Durkanová v pondelok požiadala demonštrantov, aby opustili Capitol Hill. Stalo sa tak potom, čo sa v zóne dvakrát strieľalo. Durkanová aj seattleská policajná náčelníčka Carmen Beštová oznámili, že sa polícia do oblasti vráti, hoci neuviedli presný dátum.

Vedenie mesta rokuje s predpokladanými vodcami. Podľa aktivistu Andre Taylora, ktorý sa rokovaní tiež zúčastňuje, je v CHOP ale toľko rôznych frakcií, že vôbec nie je jasné, kto je líder a kto nie.

​Sám Taylor si myslí, že CHOP už po streľbe, ktorá stála život devätnásťročného Afroameričana, už neexistuje ako miesto. "Povedal som ľuďom tu, nech nie sú zameraní na miesto. CHOP nie je miesto, je to idea," dodáva.

Miestni sa z odchodu protestujúcich tešia

Podľa stanice Kiro7 ľudia v CHOP balia stany a chystajú sa odísť. Nevie však presne, či sa pokúsia zónu presunúť do iných častí Seattlu alebo či ju upustia kompletne. "Je tu veľa neistoty. Bujnejú tú dezinformácie," upozorňuje jeden z protestujúcich Omari Salisbury.

Niektorí obchodníci zo zóny odchod protestujúcich vítajú. Jeden z nich popisuje CHOP ako oblasť bez práva a zákona, kam polícia nejazdí, aj keď ju miestni volajú.

"Dobre pre nich, ak budú na inom mieste. Ľudia by sa (konečne) mohli prechádzať a využívať park," povedal serveru Komo News zamestnanec jednej reštaurácie.

Nie všetci demonštranti sa chystajú oblasť opustiť. Časť z nich chce v zóne zostať dovtedy, kým nebudú splnené ich požiadavky, teda zníženie rozpočtu polície o päťdesiat percent, presun finančných zdrojov komunite a zabezpečenie toho, že zadržaní protestujúci nebudú trestne stíhaní.

Autonómna zóna vznikla po tom, čo sa polícia po opakovaných násilných stretoch s demonštrantami stiahla z časti Capitol Hillu. Stala sa inšpiráciou pre ďalších demonštrantov, ktorí sa pokúsili o ustanovenie podobných oblastí v ďalších amerických mestách.

Autonómna zóna pri Bielom dome

Jedna vznikala vo Washingtone v blízkosti Bieleho domu. Takzvaná Black House Autonomous Zone (BHAZ) sa krátko rozkladala okolo kostola sv. Jána na námestí Lafayette Square. Polícia však proti demonštrantom zasiahla. Rozohnala ich slzným plynom a nimi vztýčené stany a barikády strhla.

Stalo sa tak krátko po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil, že proti demonštrantom tvrdo zasiahne. "Kým som vaším prezidentom, tak vo Washingtone, autonómna zóna 'nikdy nebude. Ak to skúsia, tak sa stretnú s tvrdou silou!" napísal Trump na Twitteri.

Správcovia siete nedlho potom jeho príspevok skryli užívateľom. Pre jeho zobrazenie je potreba rozkliknúť varovanie, že správa "porušuje pravidlá Twitteru ohľadom násilníckeho správania".

01 - Modified: 2021-02-01 04:27:57 - Feat.: - Title: Stovky ľudí sa v noci hrnuli do nemocníc v Seattli, pokazila sa chladnička s vakcínami 02 - Modified: 2020-09-23 14:41:49 - Feat.: - Title: Zlož vlajku, lebo ti vypálime dom. Agresivita demonštrantov v USA rastie 03 - Modified: 2020-09-01 06:38:23 - Feat.: - Title: Trump v roli prezidenta "zákona a poriadku". Hájil mladíka, ktorý pri protestoch zastrelil dvoch ľudí 04 - Modified: 2020-08-30 06:30:48 - Feat.: - Title: Zorganizovala protest, mesto jej vystavilo faktúru. Za nadčasy mala zaplatiť viac ako 50-tisíc dolárov 05 - Modified: 2020-08-26 07:23:52 - Feat.: - Title: V americkom Wisconsine pri prestrelke zomrel muž, ďalší dvaja sú zranení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:15