Reuters
StoryEditor

Polícia v Seattli "čistí" autonómnu zónu. Niekoľko demonštrantov zatkla

02.07.2020, 12:05
Autor:
ČTKČTK
Vypratanie začalo v stredu pri východe slnka, policajti na miesto dorazili s vybavením pre potláčanie násilných demonštrácií a obrnenými vozidlami.

Polícia v americkom meste Seattle spustila operáciu s cieľom ukončiť existenciu "autonómnej zóny", ktorá v časti miestnej štvrti Capitol Hill vznikla v súvislosti s demonštráciami po zabití Georgea Floyda. Strážcovia zákona sa do oblasti vrátili a v stredu dopoludnia demonštrantov postupne vytláčali. Najmenej tri desiatky ľudí pri tom vzali do väzby.

Snahu zrušiť bezpolicajnú zónu oznámila starostka mesta Jenny Durkanová na začiatku minulého týždňa po tom, čo sa v danej oblasti opakovane strieľalo. Dvaja ľudia boli pri zatiaľ neobjasnených nočných incidentoch zabití a ďalší traja boli podľa polície vážne zranení.

​Agentúra AFP však "okupáciu" oblasti s rozsahom šiestich domových blokov hodnotila ako "z veľkej väčšiny pokojnú". Spočiatku na miesto chodili prejavy aktivistov počúvať tisíce ľudí, v posledných dňoch však účasť na akciách CHOP (Capitol Hill Organized Protest), predtým používali skratku CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone), slabla.

Vypratanie začalo v stredu pri východe slnka, policajti na miesto dorazili s vybavením pre potláčanie násilných demonštrácií a obrnenými vozidlami. Ľuďom prikázali, aby z ulíc odišli, a následne začali boriť stany a ploty a demonštrantov z lokality vytláčať. Keď túto fázu dokončili, začalo odstraňovanie betónových bariér, ktoré protestnú zónu ohraničovali.

Policajný zbor na Twitteri uviedol, že jeho príslušníci ráno vzali do väzby 31 ľudí, a to za neuposlúchnutie rozkazu k odchodu, napadnutie alebo nezákonné držanie zbrane. Jedného muža údajne zadržali s kovovou tyčou a kuchynským nožom. Agentúra Reuters uvádza, že strážcovia zákona počas operácie tiež obnovili kontrolu nad budovou miestnej policajnej stanice.

Stúpenci protestného hnutia, ktoré sa na prelome mája a júna rozšírilo do stoviek amerických miest, sa na juhu Capitol Hillu zabývali v druhom júnovom týždni. Príslušníci mestskej polície po opakovaných stretoch s demonštrantami evakuovali aj jednu z miestnych staníc, načo bol daný okrsok vyhlásený za "okupovanú protestnú zónu".

Podľa starostky Durkanovej bolo po troch týždňoch načase vrátiť veci do normálu, pretože okupácia mala príliš veľký vplyv na miestnych obyvateľov a podniky. Šéfka polície v Seattle Carmen Bestová sa k veci vyjadrovala o niečo ostrejšie a o CHOP hovorila ako o lokalite, kde vládne bezprávie a brutalita. Bestová uviedla, že bola "ohromená množstvom graffitov, odpadu a zničeného majetku".

Vývoj v meste na severozápade USA opakovane komentoval aj americký prezident Donald Trump, ktorý tamojších demonštrantov klasifikoval ako "národných teroristov" alebo "strašných anarchistov".

Niektorí obyvatelia zónu sprvu podporovali. Násilie však ich pohľad zmenilo. "Ako miestni sme cítili, že došlo k strate posolstva," povedal denníku The New York Times miestny obyvateľov Matt Mitgang.

Spolu s ďalšími susedmi sa Mitgang pokúsil niekoľko dní dozadu zavolať hasičov k mužovi, ktorý zrejme mal zdravotné ťažkosti. Nikto však neprišiel, hoci stanica je blízko. "Skutočne to nami otriaslo. Začali sme sa naozaj obávať, čo sa bude diať, ak by sa stalo niečo iné," povedal Mitgang.

Reuters pripomína, že "autonómna zóna" bola terčom kritiky mnohých konzervatívnych komentátorov, ktorí o tento príklad opierali svoje tvrdenia o neprijateľnom násilí spojenom s najväčšou americkou protestnou vlnou za posledné dekády. Televízia Fox News o Seattli písala ako o "meste bláznov", svoje reportáže avšak dokreslila niekoľkými manipulatívnymi obrázkami. K textom pripojila dve snímky, ktoré boli v skutočnosti kolážami, a tiež fotografiu horiacej ulice urobenú v meste St. Paul v Minnesote.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:59