TASR/AP
StoryEditor

"Páčilo sa mi, ako som v ňom vyzeral." Trump otočil, odrazu je za úplné nosenie rúšok

03.07.2020, 19:05
Autor:
jhrjhrČTKČTK
Trumpov obrat v rozhovore prichádza v čase, keď sa v krajine znovu rýchlo šíri nákaza.

Americký prezident Donald Trump dlho odmietal nosiť rúško. Jeho posledné výroky však naznačujú, že svoj postoj zmenil.

Vyhlásil, že nosenie rúšok je dobré a sám jedno mal na sebe. Prezident si pochvaľoval, že v ňom vyzerá ako westernová postava Osamelý jazdec. Ten však nosí masku okolo očí, nie okolo úst.

"Ja som úplne za (nosenie) rúšok. Ľudia videli, ako mám jedno na sebe," povedal Trump v rozhovore pre televíziu Fox News.

"Páčilo sa mi, ako som v ňom vyzeral. Bolo to temno čierne rúško a ja som si hovoril, že v ňom vyzerám OK."

"Vyzeral som ako Osamelý jazdec," dodal prezident s odkazom na známu westernovú postavu tajomného pištoľníka. Osamelý jazdec však nosí čiernu očnú masku. Internetoví zabávači to okamžite radi zdôraznili.

Rúška dlho odmietal

Agentúra AP pripomína, že Trump nosiť rúško dlho odmietal. V apríli Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb doporučilo ich nosenie na verejnosti a on okamžite potom povedal, že sa jeho odporúčaním riadiť nebude.

Naznačil, že pre prezidenta Spojených štátov by nebolo vhodné, aby nosil rúško na stretnutie so svetovými vodcami.

Pri oficiálnej príležitosti fotografi zatiaľ Trumpa v rúšku nezachytili. Tvár mal zakrytú počas prehliadky michiganskej továrne automobilky Ford, pred novinármi však už nie.

"Mal som na sebe jedno (rúško) v zadnej časti (továrne), ale nechcel sem urobiť médiám radosť, aby ma v ňom videli," zdôvodnil svoje rozhodnutie Trump. Niektoré americké médiá zverejnili fotku prezidenta s rúškom počas prehliadky, ktorú im poslal anonymný zdroj.

Rýchle šírenie nákazy 

Trumpov obrat v rozhovore pre Fox News prichádza v čase, keď sa v krajine znovu rýchlo šíri nákaza a republikánski politici v stále väčšej miere vyzývajú amerických občanov, aby rúška nosili. Zakrývanie úst už odporúča aj viceprezident Mike Pence a sám ide príkladom.

O to, aby začali nosiť prikrývku úst, požiadal svojich republikánskych kolegov aj senátor Lamar Alexander, predseda senátneho výboru pre zdravie. Niektorí republikáni tak nerobili jednoducho preto, že to odmietal Trump a chceli to demokrati. "V stávke je príliš veľa na to, aby táto protrumpovská, protitrumpovská politická debata pokračovala," vyhlásil Alexander.

Demokrati prezidenta za odmietavý postoj k rúškam opakovane kritizovali. Jeho demokratický prezidentský protikandidát Joe Biden povedal, že ak by bol zvolený, ich nosenie by urobil povinným. Trump trvá na tom, že ide o voľbu každého jednotlivca.

Šéf Bieleho domu dokonca kritizoval Bidena, že hovorí neustále cez rúško, aj keď je v určitej vzdialenosti od publika. "Ak nie je nikto okolo, nevidím žiadny dôvod, prečo ich nosiť," povedal Trump v inom stredajšom rozhovore.

Dúfam, že koronavírus jednoducho zmizne, hovorí Trump

Denný počet nových prípadov nákazy v Spojených štátoch v stredu prekonal hranicu 50-tisíc, čo je najviac od začiatku pandémie. Vyplýva to zo štatistík vedených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

Mnoho štátov vzhľadom k novému nárastu infikovaných zastavuje uvoľňovanie reštrikcií alebo ich dokonca opäť sprísňuje.

Najväčšie nárasty nových prípadov teraz hlási tiež Arizona, Florida a Texas, ktoré sú podľa Reuters medzi 14 štátmi, v ktorých sa počas júna počet nakazených viac ako zdvojnásobil.

Texas v stredu opäť prekonal s 8 076 pozitívnymi nálezmi SARS-CoV-2 svoj doterajší rekord, Južná Karolína zasa ohlásila doteraz najväčší počet úmrtí za 24 hodín. Zatiaľ najvyšší počet nových prípadov nákazy hlási tiež Aljaška, Severná Karolína, Tennessee či Georgia.

Agentúra AP poznamenáva, že Trump vírus naďalej charakterizuje ako nepríjemnosť, ktorá jedného dňa odznie. "Dúfam, že v určitom okamihu jednoducho zmizne," povedal Trump.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:17