Reuters
StoryEditor

Britské supermarkety sťahujú výrobky s kokosom. Prekáža im, že orechy zbierajú opice

04.07.2020, 17:56
Autor:
ČTKČTK
V Thajsku našli osem miest, kde sú makaky nútené zbierať kokosové orechy určené na export do celého sveta.

Niekoľko britských obchodných reťazcov stiahlo z ponuky kokosový olej a ďalšie produkty obsahujúce kokos.

Viedla ich k tomu informácia, že v niektorých ázijských štátoch sú na zber kokosových orechov využívané cvičené makaky.

Každý z nich je schopný denne zožať až tisíc orechov, zatiaľ čo človek zhruba 80.

Informovalo o tom združenie na ochranu zvierat PETA, podľa ktorého sa v Thajsku s vycvičenými makakmi zaobchádza ako so "strojmi na zber kokosových orechov".

Pridala sa aj premiérova snúbenica

Bojkot sortimentu z takto získaných zdrojov vyhlásili obchodné reťazce Waitrose, Ocado, Co-op, Boots i Morrisons.

"Zaviazali sme sa v rámci našej praxe ochrany zvierat nikdy vedome nepredávať žiadny tovar, ku ktorého vzniku prispeli opice," uviedol vo svojom vyhlásení reťazec Waitrose. "Riadime sa etickými pravidlami a nedovoľujeme, aby zdrojom u nás predávaných produktov bola práca opíc," uviedli zástupcovia Co-opu.

Na twitteri sa pre zastavenie predaja takéhoto tovaru vyslovila v piatok snúbenica britského premiéra Carrie Symondsová, ktorá patrí k ochrancom prírody.

Neskôr sa ešte obrátila na Tesco s výzvou, aby sa pripojilo tiež. "Kokosové mlieko a voda, ktoré sa predáva u nás, nie je získané vďaka práci opíc; nepredávame žiadne značky, na ktoré upozornila PETA," povedal k tomu hovorca reťazca Tesco.

Samce natrhajú až tisíc orechov

Zástupcovia PETA tvrdia, že v Thajsku našli osem miest, kde sú makaky nútené zbierať kokosové orechy určené na export do celého sveta. Samce dokážu denne natrhať až tisíc kusov.

Organizácia tiež našla "opičie školy", kde sa zvieratá cvičia na zber ovocia a na pobavenie turistov tiež jazdiť na bicykli alebo hrať basketbal. "Mnoho z nich bolo odchytených ako mláďatá a je u nich zrejmé stereotypné správanie, ktoré svedčí o tom, že tie zvieratá žijú vo veľkom strese," oznámila k týmto zariadeniam PETA.

Opice sú podľa nej reťazou pripútané k pneumatikám alebo zatvorené do mimoriadne malých klietok.

Pracovníci organizácie videli, ako sa opice priviazané povrazom s krikom snažili utiecť alebo ako zavreté zviera zbesilo triaslo klietkou. Niektorí chovatelia oznámili, že ak sa zviera majiteľa pokúsi uhryznúť, vytrhajú sa mu očné zuby.

"Tieto zvedavé a veľmi inteligentné zvieratá prichádzajú o slobodu, spoločníkov, psychologickú stimuláciu a všetko, čo dáva zmysel ich životu. To všetko pre to, aby boli zneužitá na zber kokosu," oznámila riaditeľka PETA Elisa Allenová, ktorú citoval portál BBC.

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-04 07:56:41 - Feat.: - Title: Obľúbená vegánska alternatíva má problém. Pri výrobe kokosového mlieka majú dodávatelia týrať zvieratá 03 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný? 04 - Modified: 2024-02-29 12:01:56 - Feat.: - Title: Vedci možno našli vysvetlenie, prečo ľudia začali chodiť vzpriamene 05 - Modified: 2024-02-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci chcú postaviť gigantické opičie mesto. V laboratóriách tam má žiť dokopy 30-tisíc primátov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 15:02