StoryEditor

Ohlasy na poľské voľby: Výhra Dudu ochránila vládnu stranu pred krízou. Budú môcť "šliapnuť na plyn"

13.07.2020, 11:47
Autor:
ČTKČTK
Výhra Trzaskowského by pre terajšiu vládu znamenala zásadnú komplikáciu, pretože v Sejme, dolnej komore parlamentu, nemá dostatok poslancov.

Prakticky isté víťazstvo súčasného poľského prezidenta Andrzeja Dudu v nedeľných voľbách hlavy štátu podľa poľských komentátorov zachránilo vládnucu národno-konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) pred závažnou krízou.

Spory s opozíciou aj s Bruselom

Vláda hlboko rozdelenej krajiny môže pokračovať v reformách, kvôli ktorým vedie ostré spory nielen s domácou opozíciou, ale aj s Európskou komisiou. Podľa takmer úplných výsledkov, ktoré zverejnila štátna volebná komisia, Dudu podporilo vyše 51 percent voličov, Trzaskowského, kandidáta opozičnej proeurópskej Občianskej platformy, necelých 49 percent.

​"Vďaka Dudovi bude môcť Kaczynski aj jeho strana pokojne spať počas ďalších troch rokov a pokračovať v súčasnom kurze," píše sa v povolebnej analýze portálu Onet.pl.

Výhra Trzaskowského by pre terajšiu vládu znamenala zásadnú komplikáciu, pretože v Sejme, dolnej komore parlamentu, nemá dostatok poslancov pre prehlasovanie prezidentského veta.

Hovorca vlády Piotr Müller dnes povedal, že Duda je zárukou "konštruktívnej spolupráce" medzi prezidentom a kabinetom. PiS ovláda väčšinu zásadných inštitúcií poľského verejného života, vrátane kľúčových postov v štátnych firmách aj verejnoprávnych médiách.

Teší sa aj podpore v Poľsku stále vplyvnej katolíckej cirkvi. Strana si obľubu ľudí získala štedrými sociálnymi programami, ako sú príplatky na deti alebo trináste dôchodky. PiS však presadilo aj kontroverzné zmeny v justícii, ktoré podľa domácich i zahraničných kritikov porušujú nezávislosť súdnictva. Európska komisia kvôli nim pohnala Varšavu pred úniový súd.

Budú môcť "šliapnuť na plyn"

Michal Baranowski z organizácie German Marshall Fund agentúre DPA povedal, že po znovuzvolení Dudu je potrebné počítať s pokračovaním politiky, kedy v niektorých prípadoch poľskí predstavitelia porušujú právo a hodnoty Európskej únie.

Onet.pl uvádza, že politici vládnucej strany si myslia, že v situácii, keď ich ďalšie tri roky nečakajú voľby, budú môcť "šliapnuť na plyn". Nie je vylúčené, že prvý na rad príde poľský mediálny trh, najmä médiá patriace zahraničným spoločnostiam.

Tie podľa zástupcov vlády zastupujú predovšetkým záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú ich majitelia. Podľa prieskumu inštitútu Ipsos Duda získal väčšinu hlasov medzi poľnohospodármi, robotníkmi, nezamestnanými alebo dôchodcami.

Rozhodne vyhral na poľskom vidieku. Trzaskowského naopak podporovali majitelia firiem, ľudia na vedúcich pozíciách a mladí ľudia, obyvatelia miest. Duda vo volebnej kampani vystupoval ako obranca rodiny v jej tradičnej podobe, dával najavo odpor voči hnutiu za vylepšenie postavenia príslušníkov sexuálnych menšín, ide podľa neho o ideológiu horšiu než komunizmus.

Spojenci varovali pred Trzaskowským

Jeho spojenci varovali pred Trzaskowským čoby spojencom Židov v prípade možných reštitúcií židovského majetku. Prezident sľuboval, že sa v prípade znovuzvolenia bude usilovať o návrat jednoty do už roky hlboko rozdelenej poľskej spoločnosti.

"Ak to chce splniť, musí rozvoľniť svoje vzťahy s (predsedom PiS) Jaroslawom Kaczyńským, pretože jednotu nebuduje ten, kto je nástrojom Kaczyńského," povedal v rozhovore s portálom wp.pl politológ Kazimierz Kik.

Kaczyński, formálne radový poslanec, je neoficiálne najmocnejším politikom v krajine a jeden z ľudí, ktorí verejnosť najviac rozdeľujú. Politológ pripomína, že tesný výsledok je pre neho zlou správou: počítal vraj s tým, že voliči jeho stranu odmenia za štedrú politiku tučnejším ziskom.

Podľa onet.pl je dobrý výsledok Trzaskowského pre PiS "varovným signálom", aby začala diskusiu o tom, prečo aj napriek nákladnej sociálnej politike dala skoro polovica voličov jej kandidátovi červenú kartu. Stranu na jeseň čaká volebný zjazd.

Denník Rzeczpospolita po nedeľných voľbách volá po upokojení atmosféry v Poľsku. "Ak sa zmeníme na kmene bojujúce proti sebe čímkoľvek iným ako slovom, ocitneme sa rýchlo na ceste k tomu, aby sme sa sami vyradili zo spoločenstva civilizovaných národov," varuje komentátor denníka. "A pochopiť by to mal predovšetkým v nedeľu zvolený prezident," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:56