StoryEditor

Teroristi pobúrili Singapurčanov

20.01.2002, 23:00

Riaditelia základných a stredných verejných škôl v Singapure dostali od ministerstva školstva materiál, ktorý im má pomôcť pri vysvetľovaní okolností zatknutia pätnástich občanov podozrivých z teroristických aktivít na ostrove. Oficiálny návod napríklad učiteľom odporúča, aby žiakov uisťovali predovšetkým o tom, že Singapur je aj naďalej bezpečným miestom a že ide o jednu z priorít miestnej vlády. Druhý dôležitý moment, ktorý by mali školáci v Singapure podľa uvedeného dokumentu pochopiť, je, že zadržaní predstavujú iba pár "zlých jabĺk" a že väčšina moslimov sú mierumilovní ľudia.
Decembrové zadržanie 15 členov organizácie Jemaah Islamiyah, podozrivých z prípravy teroristických útokov na územie ostrova, viacerých tunajších obyvateľov šokovalo. "Môj syn využíva stanicu metra Yishun (mala byť jedným z cieľov útoku) každý deň pri ceste do školy a predstava toho, čo všetko sa mohlo stať, je pre mňa strašná," zdôveruje sa jeden Singapurčan. "Nielen ako otec, ale predovšetkým ako moslim ich správanie veľmi odsudzujem," dodáva.
Singapurská vláda zverejnila v minulých dňoch ďalšie detaily týkajúce sa aktivít zatknutých. Vyšetrovanie potvrdilo, že tri bunky Jemaah Islamiyah operujúce na území Singapuru od roku 1997 monitorovali miesta, ktoré navštevujú Američania ako potenciálne ciele teroristických útokov. Išlo napríklad o leteckú základňu Paya Lebar s americkými vojenskými lietadlami, námornú základňu Changi Naval Base, ktorú využívajú Američania na servis svojich lietadlových lodí, ale tiež o spomínanú stanicu metra Yishun. Asi 20-tisícová americká komunita v Singapure sa aj po zverejnení detailov cíti na ostrove viac-menej bezpečne. Menšiu neistotu pociťujú predovšetkým matky, ktorých deti dochádzajú cez polovicu mesta do miestnej americkej školy. "Ak mám nejaké obavy, tak o ne," zdôveruje sa Caroline, manželka amerického investičného bankára, ukazujúc na svojho päťročného syna a dvojročnú dcéru. "To, čo sa robí po tom, keď nastúpia do školského autobusu, nemôžem ovplyvniť," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:14