Reuters
StoryEditor

USA idú "dobyť" Arktídu. Je pravda, že prichádzame trochu neskoro, ale uspejeme, povedal Pompeo

22.07.2020, 21:33
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty chcú zvýšiť svoju aktivitu v Arktíde vzhľadom na rastúci vplyv Ruska a Číny.

Spojené štáty budú aktívnejšie v Arktíde v reakcii na rastúci vplyv Ruska a tiež záujmy Číny v arktidskej oblasti. Podľa agentúry AP to dnes na návšteve Dánska vyhlásil americký minister zahraničia Mike Pompeo.

"Všetci sme trochu naivne sledovali, ako Rusi, ale aj Číňania v tomto regióne stále agresívnejšie presadzujú svoje záujmy," povedal Pompeo dánskemu rozhlasu DR.

"Je pravda, že prichádzame trochu neskoro. Už sa mi ale stalo, že som prišiel na pár večierkov neskoro, a nakoniec som si ich veľmi užil. Uvidíte, že uspejeme," dodal.

Pompeo takisto uvítal znovuotvorenie amerického konzulátu v Grónsku, ktoré je autonómnym územím Dánska. "Pre Spojené štáty je to v Grónsku nový začiatok," vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so svojím dánskym náprotivkom Jeppe Kofodem.

Okrem neho sa pri svojej dnešnej krátkej návšteve stretol tiež s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Kúpa Grónska 

Americký konzulát v grónskej metropole Nuuku obnovil činnosť v júni po niekoľkých desiatkach rokov. Krok pútal pozornosť aj preto, že americký prezident Donald Trump vlani navrhol, aby Spojené štáty Grónsko od Dánska odkúpili.

Prekvapená Kodaň o ponuke nechcela ani diskutovať a Trump preto následne zrušil svoju plánovanú septembrovú cestu do Dánska. Podľa šéfa dánskej diplomacie Kofoda téma amerického odkúpenia Grónska pri dnešnej Pompeovej návšteve vôbec nepadla.

V rozhovoroch s Kofodom, Frederiksenom a predstaviteľmi Grónska a Faerských ostrovov Pompeo zdôraznil význam energetickej nezávislosti, predovšetkým vo vzťahu k Rusku.

Problém s plynovodom 

Trumpova vláda ostro protestuje proti výstavbe plynovodu Nord Stream 2, ktorým má prepravovať ruský zemný plyn po dne Baltského mora do Európy.

Minulý týždeň Washington varoval firmy, ktoré sa na projekte podieľajú, že budú terčom amerických sankcií, ak prácu nezastavia. Podľa USA projekt posilní vplyv Ruska v Európe a zvýši závislosť regiónu na dodávkach energií z Ruska.

Dánsky energetický úrad, ktorý zdržiaval budovanie posledného úseku potrubia v dánskych vodách, v októbri vydal povolenie na dokončenie plynovodu. Voči projektu sa okrem Spojených štátov stavia tiež Ukrajina a Poľsko. Nový plynovod tieto doterajšie tranzitné krajiny pre ruský plyn obíde. 

01 - Modified: 2024-03-10 12:30:00 - Feat.: - Title: Arktída bez ľadu? Vedci sa obávajú, že tento scenár môže nastať omnoho skôr, ako sme čakali 02 - Modified: 2023-12-25 15:24:14 - Feat.: - Title: "Našli sme Alexeja Navaľného." Ruského opozičného lídra presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde 03 - Modified: 2023-12-13 06:23:56 - Feat.: - Title: Leto bolo v Arktíde najteplejšie v histórii meraní. Je čas konať, apelujú vedci 04 - Modified: 2023-08-12 07:47:27 - Feat.: - Title: Šojgu bol na inšpekcii na Arktíde, mieria tam ruské vojnové lode 05 - Modified: 2022-10-19 15:38:01 - Feat.: - Title: Topenie ľadovcov nespôsobí len záplavy. Báť by sme sa mali aj pandémií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:49