Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Námorníctvo dostane nadzvukové jadrové útočné zbrane, vyhlásil Putin. Môže ísť o odkaz pre USA

26.07.2020, 14:05
Autor:
ČTKČTK
Vladimir Putin často hovorí o novej generácii ruských jadrových zbraní, ktoré sú podľa neho jedinečné a môžu zasiahnuť takmer čokoľvek na svete.

Ruské námorníctvo bude vyzbrojené nadzvukovými jadrovými útočnými zbraňami a podvodnými jadrovými dronmi, ktoré sú podľa ministerstva obrany v záverečnej fáze testovania.

Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin na prehliadke ruského vojenského námorníctva, na ktorej sú pravidelne k videniu najlepšie ruské lode, jadrové ponorky a námorné letectvo.

Dron Poseidon a raketa Cirkon

Putin často hovorí o novej generácii ruských jadrových zbraní, ktoré sú podľa neho jedinečné a môžu zasiahnuť takmer čokoľvek na svete.

Niektorí západní odborníci však vyjadrujú pochybnosti o tom, v akej pokročilej fáze vývoja sa nachádzajú. Medzi spomínanými zbraňami sú podvodný jadrový dron Poseidon a nadzvuková raketa Cirkon, schopná zasiahnuť námorné a pozemné ciele a dosahovať až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

Nadzvukové rakety kvôli kombinácii ich rýchlosti, manévrovacích schopností a výšky letu je možné len ťažko sledovať a zachytiť. Putin v prejave uviedol, že potenciál ruského námorníctva, ktoré tento rok získa 40 nových plavidiel, rastie.

Odkaz Washintonu

Nespresnil, kedy bude armáda vybavená novými nadzvukovými raketami, naznačil však, že tento okamih sa blíži.

Ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom ruskými tlačovými agentúrami uviedlo, že testovanie ponorky Belgorod, ktorá ako prvá bude schopná niesť dron Poseidon, je v plnom prúde a testovanie zbraňových systémov sa blíži ku koncu.

Putin vlani pohrozil rozmiestnením nadzvukových rakiet na lode a ponorky, ktoré by sa mohli skrývať mimo teritoriálnych vôd Spojených štátov, ak USA umiestnia jadrové zbrane stredného dosahu v Európe.

Washington tvrdí, že v Európe také rakety neumiestnil, Moskva sa však obáva, že by mohol, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 02 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:57