StoryEditor

Srbi rozhodli. Bližšia im je Európa

03.02.2008, 23:00
Srbsko má za sebou jedno z najdôležitejších hlasovaní v posledných rokoch. V druhom kole prezidentských volieb totiž včera rozhodovali aj o svojej budúcnosti. Konkrétne, či sa krajina raz stane členom Európskej únie, alebo sa "spolčí" radšej s Ruskom.

Cestu do Európy sľubuje Srbom súčasný prezident Boris Tadič. Ten podľa posledných prieskumov tesne viedol nad svojim proruským rivalom, nacionalistom Tomislavom Nikoličom. Šéf srbských radikálov pred dvoma týždňami v prvom kole Tadiča porazil. Rovnako to bolo aj vo voľbách v roku 2004, no napokon sa tešil z konečného víťazstva Tadič. "A presne takýto scenár očakávame aj teraz. Nikolič vyhral prvé kolo vďaka tomu, že bolo v hre viacej kandidátov, no len on zastupoval pravicové krídlo. Takže je veľmi pravdepodobné, že sa demokratické Srbsko zjednotí," povedala HN Jelena Markovičová, hovorkyňa Demokratickej strany Srbska Borisa Tadiča. Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú dnes.

Lepší život verzus izolácia
Volebné miestnosti sa pre 6,7 milióna oprávnených voličov otvorili včera o siedmej hodine ráno. Srbi mohli voliť až do ôsmej hodiny večer. Aj keď podľa volebných prieskumov agentúry CeSID mal Tadič náskok stotisíc hlasov, Nikolič si bol istý víťazstvom. "Ponúkam ľuďom lepšiu víziu, Tadič nemá na veľa otázok žiadnu odpoveď," uviedol Nikolič. Šéf srbských radikálov dal pred druhým kolom jasne najavo, že pred EÚ dáva prednosť Rusku. "V tejto chvíli je Rusko bližším partnerom Srbska než EÚ, pretože môže zaručiť náš rozvoj," povedal Nikolič novinárom. Niektorí ľudia s ním však nesúhlasia. "Hlasovala som pre Tadiča, nie preto, že by bol najlepším kandidátom, ale pretože nechcem, aby moje vnúčatá stratili ďalších päť rokov," povedala dôchodkyňa Radmila Milovaničová. Podľa nedávneho prieskumu tri štvrtiny Srbov by chceli byť bližšie k Európe, a zaručiť si tak lepší život. V predvolebnej kampani Tadič varoval Srbov, že v prípade víťazstva Nikoliča by krajine hrozila izolácia podobná ako v čase vlády zosnulého prezidenta Slobodana Miloševiča. Toho v holandskom Haagu súdili pre vojnové zločiny a pre genocídu počas krvavého balkánskeho konfliktu v 90. rokoch minulého storočia. V tom čase bol v Miloševičovej vláde aj nacionalista Nikolič.

Nový prezident a Kosovo
Kľúčovú úlohu vo voľbách zohralo aj očakávané vyhlásenie nezávislosti juhosrbskej provincie Kosovo. Proti tomu je väčšina Srbov a Rusko. Ak by vyhral nacionalista Nikolič, odtrhnutie provincie sa očakáva už tento víkend. V prípade Tadičovho víťazstva ešte albánska väčšina s nezávislosťou počká, aby vyhovela EÚ. Tadič ani Nikolič sa Kosova nemienia vzdať. Šéf srbských radikálov je dokonca ochotný "obetovať" možné členstvo v únii, ak Srbsko príde o Kosovo. Tadič o takom niečom zatiaľ nehovorí. "Nezávislosť Kosova a vstup Srbska do EÚ sú dva samostatné procesy. Budeme pokračovať v našich prístupových rokovaniach, no takisto sa nevzdáme nášho oprávneného boja o Kosovo," uviedla Markovičová.
Ani jeden z kandidátov však nepohrozil, že by na riešenie kosovskej nezávislosti použil silu. "Tým, že je Tadič proeurópsky, bol by schopný tlmiť následky alebo reakcie na túto nezávislosť, či už u Srbov žijúcich v Kosove, alebo aj u občanov Srbska. Koordinoval by isté kroky tak, aby boli tie dôsledky čo najmenej bolestivé," povedal HN analytik Pavol Demeš z German Marshall Fund.


Prečítajte si aj:
EÚ víta víťazstvo Tadiča v prezidentských voľbách

Európska únia privítala víťazstvo Borisa Tadiča v nedeľných prezidentských voľbách v Srbsku ako potvrdenie európskeho kurzu krajiny. Tadič porazil tesným rozdielom Tomislava Nikoliča, ultranacionalistického spojenca bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča. Ako vo vyhlásení uviedlo slovinské predsedníctvo únie, "srbský ľud tak potvrdil jeho podporu demokratickému a európskemu kurzu krajiny."

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Ultranacionalista Nikolič priznal volebnú porážku

Srbský ultranacionalistický kandidát Tomislav Nikolič priznal prehru v nedeľných prezidentských voľbách, v ktorých podľa predbežných výsledkov druhé funkčné obdobie získal prezident Boris Tadič. Ako uviedla volebná komisia, po spočítaní 56 percent hlasov získal Tadič 51,1 percenta a Nikolič 47,2 percenta hlasov. Nikolič, ktorý prezidentský post nezískal ani vo voľbách v roku 2004, uznal opätovnú prehru. Po zverejnení predbežných výsledkov v uliciach Belehradu vypukli oslavy stúpencov Tadiča a jeho Demokratickej strany.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-07-07 08:10:16 - Feat.: 0 - Title: NBS prerokovala stratégiu prijatia eura 02 - Modified: 2003-07-07 08:23:26 - Feat.: 0 - Title: Bratia premieňajú šrot na bohatstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:38