StoryEditor

Z kozmu zlepšujeme život v mestách

31.07.2020, 00:00
Údaje z družíc sa už dostali do pozície big data, tvrdí pre HN Tomáš Soukup, český expert na diaľkový prieskum Zeme.

Prednedávnom ste na Svetovom urbanistickom fóre v Abú Zabí predstavili publikáciu o verejných priestoroch. Môžete o nej povedať niečo bližšie?
Dva alebo tri roky sme na nej pracovali spoločne s globálnou sekciou Svetovej banky, spoluautorom bola aj organizácia UN Habitat. Spoločnosť GISAT, kde pracujem ako projektový manažér, do toho prispievala svojou odbornou činnosťou, keďže hlavným zameraním našej práce je diaľkový prieskum Zeme.

Čím konkrétne ste k tomuto projektu prispeli vy?
Snažili sme sa zistiť, do akej miery by sme mohli podporiť zmapovanie či vôbec prvú inventarizáciu verejných priestorov vrátane trhov, zelených plôch alebo ulíc, ktoré sú vhodné na vzájomné prepojenie. Naším cieľom bolo potvrdiť, či je toto všetko vôbec možné určiť z diaľkového prieskumu Zeme. Svetová banka totiž často rieši problém, že príde do krajiny a tam jej povedia – my by sme veľmi radi získali vašu podporu pre zlepšenie verejných priestorov. Keď sa ich však zástupcovia banky spýtajú, čo o nich vo svojom meste vôbec vedia, tak neraz odpovedia – my o tom vlastne nevieme vôbec nič.


V ktorých mestách sa vaše technológie používajú?
Naša spolupráca zatiaľ prebiehala hlavne vo veľkých mestách – bangladéšskej Dháke, pakistanskom Karáčí či peruánskej Lime. Prvá vec, ktorú treba pripomenúť, je fakt, že zisťovať podobné informácie v takýchto veľkých metropolách klasickými metódami je pomerne zložité, dlhodobé aj nákladné. Skúšali sme niektoré mestá aj v Iraku. To sú zase prípady, v ktorých je to ťažké z bezpečnostných dôvodov. Svetová banka chcela mať predstavu, do akej miery je možné tieto informácie zistiť metódami diaľkového prieskumu Zeme. Slúžia jej pre celkový prehľad o stave v rámci celého mesta, v prvých orientačných rozhovoroch so zainteresovanými stranami aj s určením priorít v jej aktivitách. Neraz sa totiž stáva, že jej zástupcovia prídu do prostredia, kde presne nevedia, aké sú tam záujmy. Priority pritom často nemusia odrážať realitu. Preto sú potrebné nejaké objektívne informácie. Celú problematiku komplexne zhŕňa už zmienená publikácia. To bol aj dôvod, prečo nás pozvali do Abú Zabí. Poprosili nás, aby sme tu odprezentovali našu časť.

Vyvíjate pomerne vyspelé technológie. Ide o unikát, s ktorým sa nikde inde vo svete nestretneme?
Z globálneho hľadiska v tomto smere iste nie sme úplným unikátom. Skôr by som povedal, že sme unikátni v Česku. Diaľkový prieskum Zeme je primárnym zdrojom našich aktivít. Nie je to iba nejaká doplnková činnosť, ale základ práce, ktorú vykonávame. V kontexte informácií o ver...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:49