StoryEditor

Trump chce polovojenské oddiely v Portlande až do"vyčistenia mesta od anarchistov a agitátorov"

01.08.2020, 14:23
Autor:
TASRTASR
Kritici polovojenské oddiely obviňujú z tvrdých zákrokov voči demonštrantom, ktorí sa správali väčšinou pokojne.

Federálne bezpečnostné zložky, ktoré boli pre týždne trvajúce protesty rozmiestnené v meste Portland v štáte Oregon, zostanú na mieste až do "vyčistenia mesta od anarchistov a agitátorov".

Oznámil to v sobotu na svojom twitterovom účte americký prezident Donald Trump, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie Trumpovej administratívy nasadiť federálne sily v Portlande prišlo pred viac ako týždňom aj napriek nesúhlasu oregonskej guvernérky Kate Brownovej a tamojšieho starostu Teda Wheelera.

Odchod vo štvrtok 

Kritici tieto polovojenské oddiely obviňujú z tvrdých zákrokov voči demonštrantom, ktorí sa správali väčšinou pokojne.

Federálne bezpečnostné zložky sa podľa pôvodného plánu mali vo štvrtok postupne začať sťahovať z mesta.

Úradujúci minister vnútornej bezpečnosti USA Chad Wolf však v tejto súvislosti predtým zdôraznil, že federálne sily tam zostanú dovtedy, kým si nebudú isté, že sa budova súdu nestane opäť terčom útokov demonštrantov.

​Portlandská polícia v piatok v očakávaní postupného sťahovania federálnych síl zabezpečila parky a okolité cesty v blízkosti centra mesta.

Stovky demonštrantov sa však podľa AFP v piatok v noci stále nachádzali v uliciach v centre Portlandu, pričom naokolo sa nenachádzali žiadni príslušníci bezpečnostných zložiek.

Úmyselná eskalácia?

Demokrati Trumpovi vyčítajú, že situáciu v Portlande nechal zámerne eskalovať, aby v predvolebnej kampani pred novembrovými prezidentským voľbami zabodoval u voličov s témou bezpečnosti.

Trump opakovane pohrozil vyslaním federálnych jednotiek aj do iných miest USA.

Protesty v Spojených štátoch podnietila násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota po zásahu belošských policajtov.

01 - Modified: 2023-12-05 10:57:27 - Feat.: - Title: Expolicajt zodpovedný za smrť Floyda sa z nemocnice vrátil do väzenia 02 - Modified: 2023-11-25 06:56:31 - Feat.: - Title: Bývalého amerického policajta zodpovedného za smrť Georga Floyda bodli vo väznici nožom 03 - Modified: 2023-05-02 21:25:00 - Feat.: - Title: Kauza Floyd: Odsúdili aj štvrtého policajta, za spolupáchateľstvo pri vražde 04 - Modified: 2023-04-17 18:46:13 - Feat.: - Title: Súd potvrdil verdikt pre policajta odsúdeného za vraždu Floyda. Chauvin si dlhý trest odpyká 05 - Modified: 2023-02-01 21:51:13 - Feat.: - Title: Na pohreb černocha zabitého políciou Tyrea Nicholsa prišla Kamala Harrisová aj rodina Georgea Floyda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:09