Reuters
StoryEditor

Lukašenko v prejave päť dní pred voľbami sľúbil dvojnásobné platy a kritizoval Rusko

04.08.2020, 13:16
Autor:
ČTKČTK
Vzťahy medzi Minskom a jeho tradičným spojencom Moskvou sú napäté.

Bielorusko vinou sporov s Ruskom o dodávky ropy prišlo o 1,5 miliardy bieloruských rubľov (asi pol miliardy eur), vyhlásil dnes bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Vyzval tiež Rusko, aby "prestalo klamať" ohľadom skupiny zadržaných Rusov, ktorí sú podľa bieloruských vyšetrovateľov podozriví, že sa ako žoldnieri chystali destabilizovať krajinu.

Rast platov

Lukašenko vo svojom posolstve adresovanom parlamentu a ľudu a prednesenom päť dní pred nedeľnými prezidentskými voľbami sľúbil okrem iného, ​​že počas nasledujúcich piatich rokov sa priemerná mzda v Bielorusku zdvojnásobí.

"V neľahkej situácii (koronavírusovej pandémie) sme na rozdiel od celého sveta nezatvorili podniky a zo štátneho rozpočtu sme poslali 500 miliónov rubľov tým, ktorí zvlášť potrebovali podporu od štátu. A to v podmienkach, kedy kvôli sporom s Ruskom o ropu nedostal (bieloruský) rozpočet 1,5 miliardy rubľov," citovala bieloruského prezidenta agentúra TASS.

Vzťahy medzi Minskom a jeho tradičným spojencom Moskvou sú napäté, upozornila agentúra Reuters a pripomenula, že obe krajiny sa na začiatku tohto roka nemohli dohodnúť na zmluve o dodávkach ruskej ropy. Dohodu sa podarilo uzavrieť až v apríli.

Komplikované vzťahy

Bielorusko donedávna získavalo značné príjmy zo spracovania ruskej ropy, ktorú kupovalo so zľavou, a z vývozu ropných produktov. Tento rok Minsk v snahe zbaviť sa prílišnej závislosti od Ruska a diverzifikovať zdroje nakúpil ropu aj od Saudskej Arábie a Spojených štátov.

​Lukašenko dnes vyhlásil, že Rusko zostáva bieloruským spojencom, aj keď bratské vzťahy sa zmenili vo vzťahy partnerské.

"Rusko sa bojí stratiť nás, veď mu nezostali naozaj blízki spojenci a Západ o nás prejavuje záujem. Naša odpoveď je známa: Bielorusko sa nepriatelí s niekým proti niekomu. Sme pre dôsledne predvídateľnú zahraničnú politiku zameranú do viacerých smerov."

"Rusko bolo, je a bude naším najbližším spojencom, nech by ktokoľvek bol pri moci v Bielorusku a v Rusku. To je neprekročiteľný faktor, zakotvený hlboko v našich národoch, dokonca nehľadiac na to, že Rusko bratské vzťahy s nami zmenilo na partnerské. Zbytočne!" vyhlásil Lukašenko podľa TASS. Súčasne dodal, že Minsk bude budovať "strategické partnerstvo aj so Západom, s Amerikou, s Čínou, našimi susedmi aj so vzdialenými krajinami".

Ruskí žoldnieri

Lukašenko tiež vyzval Rusko, aby "prestalo klamať" o 33 ruských žoldnieroch, nedávno zadržaných v Bielorusku. "Tí ľudia (zadržaní Rusi) sa priznali, že ich poslali špeciálne do Bieloruska. Rozkaz znel čakať," povedal prezident a ich vyslanie označil za "nebezpečný a silný signál".

Zadržaní Rusi sa podľa verzie Kremľa len oneskorili na lietadlo z Minsku do tretej krajiny, kde mali pracovať ako ostraha. Bieloruskí vyšetrovatelia ich podozrievajú z prípravy masových nepokojov. Lukašenko tvrdil, že dnes dostal informáciu, že ďalšia skupina žoldnierov bola vyslaná na juh Bieloruska, aby destabilizovala situáciu. Kritizoval tiež podľa agentúry AFP pokus zorganizovať "masaker" v Minsku.

Bielorusko v nedeľu čakajú prezidentské voľby, v ktorých sa Lukašenko uchádza o šiesty mandát v rade. Autoritársky prezident, ktorý krajine vládne od roku 1994, v dnešnom posolstve sľúbil krajanom, že počas piatich rokov priemerný plat vzrastie na dvojnásobok. Krajina podľa Lukašenka už v minulom storočí "vyčerpala prídel revolúcie". Uistil tiež, že nepripustí prerozdeľovanie majetku, ako vraj chcú jeho volební súperi.

01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 03 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 04 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe 05 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:04