StoryEditor

Po explózii v Bejrúte je vyše sto mŕtvych. Trump hovorí o strašnom útoku

04.08.2020, 18:34
Autor:
ČTKČTK
Televízia Al-Arabíja hovorí o niekoľkých výbuchoch, ktoré boli počuť až 20 kilometrov od Bejrútu a spôsobili materiálne škody.

Viac ako sto mŕtvych a takmer 4-tisíc zranených si vyžiadala utorňajšia explózia, ktorá otriasla prístavom v libanonskej metropole Bejrút. Príčiny katastrofy sú zatiaľ nejasné.

"Zatiaľ je na mieste cez 4000 zranených a 100 mŕtvych. Naše tímy pokračujú v pátracích a záchranných operáciách v priľahlých oblastiach," povedal Červený kríž.

Libanonský premiér Hasan Dijáb uviedol, že pravdepodobne explodovali tony dusičnanu amónneho, ktoré boli v prístave uskladnené. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že podľa amerických vojenských expertov bol príčinou výbuchu zrejme bombový útok.

Explózia vyvolala otrasy

Nemecké Geologické výskumné centrum (GFZ) oznámilo, že explózia vyvolala otrasy o sile 3,5 stupňa a bola citeľná a počuteľná až na Cypre, vzdialenom od Libanonu viac ako 200 kilometrov.

Väčšina bejrútskeho prístavu bola zrovnaná so zemou a poškodených bolo aj mnoho ďalších budov v meste, napísala agentúra AP. Tlaková vlna vyrazila okná aj na bejrútskom medzinárodnom letisku.

Ešte niekoľko hodín po explózii bolo počuť sanitky, ktoré prichádzali na miesto tragédie zo všetkých kútov krajiny a odvážali zranených.

Libanonský minister zdravotníctva Hamad Hasan agentúre Reuters povedal, že počet mŕtvych dosiahol 78 a zranených je takmer 4000. "Mnoho ľudí je naďalej nezvestných. Ľudia sa pýtajú na svojich blízkych, v noci je však pátranie zložité, pretože nefunguje elektrina," vyhlásil Hasan. "Čelíme skutočnej katastrofe a potrebujeme čas, aby sme zhodnotili rozsah škôd," dodal.

Libanonský premiér Dijáb uviedol, že v prístave v Bejrúte explodoval sklad, kde bolo 2750 ton liadku. "Je neprijateľné, že v tomto sklade bolo bez preventívnych opatrení po dobu šiestich rokov uchováva odhadom 2750 ton dusičnanu amónneho," povedal premiér na utorkovej večernej mimoriadnej schôdzi libanonskej bezpečnostné rady. Minister vnútra Muhammad Fahmi doplnil, že pravdepodobne išlo o liadok, ktorý bol skonfiškovaný na jednej obchodnej lodi v roku 2014.

Trump hovorí o atentáte

Šéf Bieleho domu Trump na tlačovej konferencii v noci na dnes vyjadril sústrasť libanonskému ľudu a uviedol, že Spojené štáty sú pripravené Libanonu pomôcť. "Vyzerá to ako strašný útok," vyhlásil. Na otázku novinárov ohľadom tohto zdôvodnenia explózie sa Trump odvolal na predstaviteľov americkej armády.

"Stretol som sa s niektorými našimi skvelými generálmi a oni sa domnievajú, že nešlo o priemyselnú nehodu. Podľa nich sa zdá, že to bol atentát, že to bola nejaká bomba," povedal prezident.

Libanonské médiá naopak napísala, že na mieste vypukol požiar, ktorý zavinil explóziu. Jedna z verzií hovorí o tom, že na vine boli zváračské práce, ktoré v sklade prebiehali. Podľa inej verzie sa plamene rozšírili z priľahlej budovy, kde explodovala zábavná pyrotechnika.

Libanonský premiér vyhlásil na dnes štátny smútok a prezident Michel Aung zvolal na dnešný deň mimoriadne zasadnutie vlády.

Krajiny chcú pomôcť

Európska únia vyjadrila Libanonu solidaritu a pripravenosť pomôcť po obrovskej explózii neďaleko centra metropoly Bejrút. V utorok večer o tom informoval predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Aj Francúzsko je pripravené pomôcť Libanonu po explózii, pri ktorej v utorok zahynulo najmenej 50 ľudí a vyše 3000 ďalších utrpelo zranenia. Na svojom účte na Twitteri to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

"Francúzsko je vždy na strane Libanonu a libanonského ľudu. Je pripravené poskytnúť pomoc; závisí len od libanonských úradov, aké potreby nám oznámia," napísal Le Drian.

Podobne zareagovali USA, Irán a Izrael.

Zostaň silný, Libanon

Americké ministerstvo zahraničných vecí pozorne sleduje správy o explózii v Bejrúte a už je pripravené "ponúknuť všetku možnú pomoc", uviedol hovorca pre tlačovú agentúru Reuters. Ministerstvo podľa hovorcu nemá žiadne presné informácie o príčine explózie, ale úzko spolupracuje s úradmi, aby sa zistilo, či incident nepostihol aj nejakých občanov Spojených štátov.

"Irán je pripravený pomôcť Libanonu akýmkoľvek potrebným spôsobom," napísal v utorok večer na Twitteri iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf po smrtiacom výbuchu, ktorý otriasol Bejrútom.

"Naše myšlienky a modlitby venujeme veľkému a nezlomnému ľudu Libanonu. Ako vždy, Irán je plne pripravený poskytnúť pomoc akýmkoľvek potrebným spôsobom. Zostaň silný, Libanon," uviedol v tweete Zaríf.

Izraelský minister obrany Benny Ganc aj minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi ponúkli Libanonu zdravotnícku a humanitárnu pomoc. "Ide o nehodu spôsobenú požiarom," povedal Aškenazi s tým, že nemá dôvod neveriť správam z libanonskej metropoly.

01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 03 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael 04 - Modified: 2024-04-11 05:55:59 - Feat.: - Title: Pri výbuchu vo francúzskej chemickej továrni sa ťažko zranila najmenej jedna osoba 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 16:08