StoryEditor

Ako Hirošima. Bejrút je v troskách, otrasy bolo cítiť až na Cypre

05.08.2020, 08:05
Autor:
ahaaha
Sústredená delostrelecká paľba by nenarobila také škody, aké v okolí bejrútskeho prístavu napáchala explózia, ktorá hlavným mestom Libanonu otriasla v utorok podvečer.

Východná časť libanonského hlavného mesta pripomína vojnovú zónu, a to aj štyri kilometre od epicentra výbuchu.

Zábery z výbuchu (nie sú vhodné pre citlivejšie povahy):

"Všetky budovy majú vymlátené okna. Ulice pokrývajú kusy skla, autá sú zdemolované. Stromy sú rozorvané, na uliciach sú bežne k videniu kaluže krvi," popisuje desivé následky tragédie spravodajca denníka The Guardian Martin Chulov.

​Čím bližšie k prístavu, tým sú škody desivejšie. "Desiatky budov vykazujú známky štrukturálneho poškodenia. Ani týždne vytrvalého ostreľovania by nenarobili takú paseku," dodáva reportér z miesta skazy.

"Zo smeru, kde sa nachádza ground zero, prichádzajú zmätení muži, ženy a deti. Len málokto sa ponáhľa. Len ťažko sa dostávajú cez trosky," dodáva Chulov a pripomína, že Bejrút počas občianskej vojny v rokoch 1975 až 1990 okúsil, čo to znamená bombardovanie a ostreľovanie. "Ale toto je niečo nové," myslí si novinár britského denníka.

Na strechách trojposchodových fabrík v okolí epicentra sa povaľujú autá, ktoré tam explózia odhodila. "Záchranári sa stále nedostali na skutočné miesto explózie, pretože tam stále zúri požiar. Krúžia tam helikoptéry a snažia sa ho uhasiť," hlási reportér al-Džazíri.

"Národná katastrofa"

Rozsah skazy prekvapil aj bejrútskeho guvernéra, ktorý pár hodín po explózii dorazil na miesto. "Pripomína mi to čo sa stalo v Japonsku. V Hirošime a Nagasaki," uviedol Marwan Abboud a pred novinármi neskrýval slzy. "V živote som nevidel devastáciu takého rozsahu, takú katastrofu. Je to národná katastrofa," dodal.

Zranenia utrpeli stovky ľudí, záchranári registrujú tisíce hovorov. Červený kríž na internete naliehavo žiada ľudí, aby darovali krv, a to akúkoľvek krvnú skupinu.

Ľudí vozili do zničenej nemocnice

Do nemocnice Svätého Jozefa, ktorá je vzdialená asi dva kilometre od miesta explózie, privážali sanitky desiatky zranených. Márne. Zariadenie je zdemolované.

"Privážajú ľudí do nemocnice, ale my ich nemôžeme ošetriť. Nechávajú ich na ulici. Nemocnica je v troskách, pohotovosť je v troskách," povedal novinárom jeden z lekárov. Lekári z inej nemocnice ošetrujú pacientov na parkovisku, iné zdravotnícke zariadenia dokonca zranených už odmietajú.

"Chodby sú plné zranených, zakrvavených ľudí," opísal dianie v nemocnici Hotel-Dieu reportér al-Džazíra. "Ľudia plačú. Samotná nemocnica je poškodená. Strop nevyzerá pevne, vyzerá, že sa každú chvíľu zrúti," dodal.

Otrasy cítili až na Cypre

Explózia v bejrútskom prístave bola taká silná, že ju pocítili aj na Cypre. Teda viac ako dvesto kilometrov západne od brehov Libanonu. "Všetci na Cypre to zacítili," povedal denníku The Guardian obyvateľ Larnaky.

"V mojom dome sa triasli dvere. Tu v Larnake to všetci počuli ... Bolo to tak hlasné, že si všetci mysleli, že sa to stalo tu. Môj dom sa triasol," dodal muž, ktorý sa predstavil ako George.

Masívna explózia otriasla bejrútksým prístavom v utorok večer. Podľa posledných informácií si vyžiadala 73 mŕtvych a vyše tritisíc zranených.

Podľa ministerstva vnútra bol príčinou požiar a následné výbuchy v prístavnom sklade, kde boli uložené tony zabaveného liadku, ktorý mal byť zlikvidovaný. Liadok sa používa pri výrobe výbušnín.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 03 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 04 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael 05 - Modified: 2024-04-11 05:55:59 - Feat.: - Title: Pri výbuchu vo francúzskej chemickej továrni sa ťažko zranila najmenej jedna osoba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:03