Reuters
StoryEditor

"Ide o budúcnosť Libanonu." Svetové veľmoci riešia, ako zachrániť ekonomicky zdevastovanú krajinu

09.08.2020, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Libanon už niekoľko mesiacov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou.

Svetové mocnosti majú povinnosť podporiť Libanončanov po mohutnom výbuchu, ktorý tento týždeň zdevastoval ich hlavné mesto. V stávke je totiž budúcnosť Libanonu. V úvode medzinárodnej darcovskej videokonferencie pre Bejrút to dnes povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Hlboká ekonomická kríza

Libanon už niekoľko mesiacov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou. K ďalšiemu zhoršeniu situácie prispela pandémia covidu-19 a teraz ničivá explózia, ktorá pripravila o život 158 ​​ľudí a šesťtisíc ďalších zranila.

Množstvo štátov však nechce libanonskej vláde, ktorú mnohí Libanončania vinia z korupcie, podpisovať bianko šek. Macron v úvode dnešnej konferencie, ktorú narýchlo pomohol zorganizovať, uviedol, že medzinárodná pomoc by mala koordinovať OSN v Libanone.

"Našou úlohou je konať rýchlo a efektívne, aby sme koordinovali našu pomoc na mieste a aby táto pomoc šla čo najrýchlejšie libanonskému ľudu," uviedol Macrona zo svojho sídla na francúzskej Riviére. Dodal, že ponuka na pomoc zahŕňa podporu nestranného, ​​dôveryhodného a nezávislého vyšetrovania výbuchu zo 4. augusta.

Explózia zničila celé štvrte v meste a zhruba 300-tisíc ľudí pripravila o strechu nad hlavou. Zdevastovala zásoby obilnín a zdemolovala podniky. Mnohí Libanončania z výbuchu, ktorý je pripočítaný niekoľkých tonám zle uskladneného dusičnanu amónneho, vinia podľa nich laxných a skorumpovaných politikov.

Hrozí 25-percentný pokles HDP

Na sobotňajšej masívnej demonštrácii vyzývali vládu k demisii, niektorí sa slovami "Odíďte, ste vrahovia".

Macron vo štvrtok Bejrút navštívil ako prvý zahraničný štátnik a prisľúbil, že peniaze na pomoc Libanonu sa nedostanú do skorumpovaných rúk. Obnova Bejrútu bude pravdepodobne stáť miliardy dolárov.

Podľa odhadov ekonómov môže výbuch spôsobiť až 25-percentný pokles libanonského HDP. Bezprostredne humanitárnu pomoc Libanonu poskytla už mnoho štátov vrátane Českej republiky, ktorá tam vyslala tím špecializovaný na hľadanie ľudí v troskách.

​Cieľová suma, ktorú chcú organizátori konferencie dosiahnuť, podľa Reuters zverejnená nebola. Peniaze sú potrebné k rekonštrukcii infraštruktúry, na potravinovú pomoc, lekárske vybavenie a pomoc školám a nemocniciam, uviedol podľa Reuters Macronov poradca.

Izrael a Irán sa konferencie podľa Elyzejského paláca nezúčastňujú.

Na konferencii sa zúčastnili predstavitelia 36 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Medzi účastníkmi nechýbal napríklad prezident USA Donald Trump. Najväčšie príspevky prisľúbili Francúzsko, EÚ či Británia.

01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael 03 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone 04 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 05 - Modified: 2024-04-08 13:21:48 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že v Libanone zabila popredného veliteľa Hizballáhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:03