Alexandr LukašenkoTASR/AP
StoryEditor

Voľby v Bielorusku sprevádza zatýkanie novinárov, v krajine nefunguje internet

09.08.2020, 17:12
Autor:
ČTKČTK
Už v sobotu bola zadržaná šéfka volebnej kampane Svjatlana Cichanouská, ktorá je hlavnou protikandidátkou autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Bieloruské prezidentské voľby sprevádza zatýkanie novinárov, v krajine tiež takmer nefunguje internet a ulice Minsku zaplnili vojenské vozidlá, informujú bieloruskí aj zahraniční novinári na Twitteri. Prerušenie internetu podľa stúpencov opozície sťažuje zhromažďovanie a zverejňovanie dôkazov o volebných podvodoch, ktorých sa úrady dopúšťajú.

Už v sobotu bola zadržaná šéfka volebnej kampane Svjatlana Cichanouská, ktorá je hlavnou protikandidátkou autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Dnes sa na sociálnych sieťach objavila informácia, že krajinu kvôli obavám o svoju bezpečnosť opustila aj Veronika Capkalová, ktorá stála doteraz po boku Cichanouskej.

Obavy o bezpečnosť

Capkalová je manželkou bývalého prezidentského kandidáta Valerija Capkala, ktorý zo zeme kvôli obavám zo zatknutia ušiel už pred niekoľkými týždňami.

Podľa hovorkyne Cichanouskej dnes ráno zadržali osem ďalších ľudí z ich volebného tímu. Svjatlana Cichanouská, 37-ročná bývalá učiteľka, sa vo voľbách rozhodla kandidovať miesto svojho manžela, väzneného opozičného blogera Sjarheja Cichanouského.

A do ulíc Minska aj ďalších bieloruských miest prilákala na predvolebné stretnutie veľké množstvo ľudí. Kvôli obavám o svoju bezpečnosť strávila Cichanouská noc mimo svojho domova.

Už skôr odviezla z krajiny do bezpečia aj svoje deti, pretože sa jej vyhrážali, že o ne príde, ak sa z prezidentského súboja nestiahne. Ako Cichanouská nedávno uviedla v rozhovore s britskou BBC, ľudia v Bielorusku neveria, že voľby budú spravodlivé.

"Ja ale stále verím, že náš prezident pochopí, že jeho čas vypršal. Ľudia ho už nechcú," dodala. Aj keď sa volebné miestnosti otvorili až dnes ráno, podľa volebnej komisie už viac ako 40 percent voličov hlasovalo vopred v takzvanom predčasnom hlasovaní.

Urputne a odhodlane

To je podľa opozície hlavný spôsob, ako režim výsledky volieb falšuje. "Päť nocí volebné urny nikto nestrážil, čo dáva úradom široké pole pôsobnosti pre manévrovanie," uviedla k tejto praxi už skôr Veronika Capkalová.

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že v niektorých volebných miestnostiach už došli hlasovacie lístky. Ako to ironicky komentovali užívatelia internetu: "To sa stáva, keď falšuješ príliš urputne a odhodlane."

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:11