Reuters
StoryEditor

V Európe znova hrozí vojna a hrozba rozhodne nie je zažehnaná, vyhlásil Scholz

19.02.2022, 11:00
Autor:
ČTKČTK
V prejave nemecký kancelár obhajoval význam demokracie, ktorú považuje dlhodobo za stabilné politické zriadenie a uviedol, že možný vstup Ukrajiny do NATO nie je aktuálnou otázkou.

V Európe opäť hrozí vojna a viac ako 100-tisíc ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou nemá žiadne ospravedlnenie. Dnes to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý opätovne vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina na rokovania.

V prejave kancelár obhajoval význam demokracie, ktorú považuje dlhodobo za stabilné politické zriadenie a uviedol, že možný vstup Ukrajiny do NATO nie je aktuálnou otázkou.

"V Európe znova hrozí vojna a hrozba rozhodne nie je zažehnaná," ​​povedal Scholz. Poukázal na to, že kvôli rusko-ukrajinskej kríze upadajú do pozadia ďalšie významné výzvy, ako sú pandémie choroby Covid-19 a ťaženie proti klimatickým zmenám. Scholz sa v prejave ohradil proti používaniu sily v medzinárodnom spoločenstve a snahe posúvať hranice štátov.

"Terajší medzinárodný systém je založený na spolupráci," povedal. Preto podľa neho nemá ospravedlnenie rozmiestnenia viac ako 100-tisíc ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. "Útok na Ukrajinu by bol chybou," uviedol.

V takom prípade sú podľa kancelára Nemecko a západné štáty pripravené uvaliť na Moskvu bezprecedentné politické, ekonomické a geostrategické sankcie.

Scholz opäť zopakoval, že Nemecko a Západ sú pripravené s Moskvou rokovať. "Nerobím si žiadne ilúzie, že by sme všetko rýchlo vyriešili. Nejde ale o nič menšie ako o zachovanie mieru v Európe," povedal.

Uviedol, že aj na základe svojho utorkového stretnutia s Putinom vníma, že Moskva stále o diplomaciu stojí. V debate, ktorá na Scholzov prejav nadviazala, kancelár povedal, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO nie je vôbec aktuálna. "Nestane sa tak ani v najbližších rokoch a Putin to vie. Argumentuje ale tým, že je to výhľadové riziko, takže môže konať tak, ako teraz koná," povedal.

Uviedol, že o rozširovaní je ale treba otvorene hovoriť. "My teraz ale v Európe čelíme konfliktu kvôli otázke, ktorá nie je na programe dňa. A to je neprijateľné," povedal.

Scholz sa v diskusii vrátil k Putinovmu vyhláseniu na spoločnej utorkovej tlačovej konferencii, že situácia na Donbase je genocídou. "To je smiešne," vyhlásil dnes Scholz.

Putin slovami o genocíde v utorok reagoval na Scholzovo zdôvodnenie zásahu NATO v bývalej Juhoslávii. Kancelár totiž povedal, že akcia NATO zabránila genocíde. Kancelár sa v prejave tiež prihlásil k obranným záväzkom Nemecka. Berlín podľa neho spojencom dlhuje navýšenie investícií do armády, ktoré sú stále pod dvoma percentami výkonu ekonomiky, na ktorých sa členovia NATO dohodli.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:57