TASR/AP
StoryEditor

Zahraniční turisti hromadne opúšťajú Chorvátsko, Česi dovolenkujú normálne

24.08.2020, 16:58
Autor:
ČTKČTK
Cestovné kancelárie nazachytili informácie o zmene správania českých turistov v Chorvátsku.

Česi neukončujú predčasne dovolenku v Chorvátsku kvôli tamojšej epidemiologickej situácii. Rastúci počet prípadov koronavírusu ani príliš neznižuje záujem o túto destináciu. Ľudia sa viac pýtajú na podmienky cesty k Jadranu, vyplynulo z vyjadrení zástupcov cestovných kancelárií pôsobiacich v Česku.

Rakúska tlačová agentúra APA v nedeľu napísala, že na chorvátsko-slovinskej hranici sa čakalo na odbavenie až 12 hodín. Prieťahy spôsobil unáhlený odchod zahraničných turistov z Chorvátska po tom, čo niekoľko európskych krajín vydalo varovanie pred cestou do Chorvátska kvôli tamojšiemu prudkému nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom.

​CK Čedok nemá podľa svojej hovorkyne Evy Němečkovej informáciu o tom, že by niektorí jej klienti odchádzali z Chorvátska skôr. Rastie však počet otázok k podmienkam odchodu na dovolenku, povedala.

Česi dovolenkujú normálne

"Všetci naši klienti v Chorvátsku normálne pokračujú v dovolenke a neodchádzajú predčasne. Nezaznamenali sme ani zvýšený počet storien od klientov, ktorí sa do Chorvátska ešte len chystajú. Všetkých našich klientov v Chorvátsku sme SMS správou informovali o tom, že ak sa budú vracať domov cez Rakúsko , musia krajinou prejsť bez zastavenia, prípadne sme odporučili spiatočnú cestu cez Maďarsko," uviedol hovorca skupiny Fischer, pod ktorú spadá aj značka Nev-Dama, Jan Bezděk.

Ani cestovná agentúra Invia podľa svojej hovorkyne Andrey Řezníčkovej nezaznamenala žiadnu zmenu správania klientov na dovolenke v Chorvátsku. Ide podľa nej o stále veľmi vyhľadávanú krajinu. V druhej polovici augusta tam dovolenku strávi 21 percent jej klientov. V septembri tam má v pláne odísť zhruba ďalších tisíc ľudí, uviedla.

​Slovinsko a Rakúsko zaradilo kvôli epidemiologickej situácii Chorvátsko na zoznam rizikových krajín. Prejazd cez tieto štáty je možný. V prípade Slovinska nesmie trvať dlhšie ako 12 hodín.

Obmedzenia z okolitých krajín

Rakúsko pri návrate z Chorvátska vyžaduje prejazd bez zastávky. Podľa informácií na webe českého ministerstva zahraničia na preukázanie, že krajinou cestovateľ iba prechádza, stačí dostatok paliva v nádrži. Ľudia sú povinní vyplniť formulár pre vstup a tranzit.

Do Chorvátska počas prvých 16 augustových dní prišlo 111-tisíc Čechov, v porovnaní s vlaňajškom je to pokles o šesť percent. Informáciu s odkazom na údaje eVisitor, oficiálny informačný systém chorvátskej turistickej rady, zverejnilo minulý týždeň Chorvátske turistické združenie.

Podľa Ivana Lackoviča, konateľa CK Travel Family, ktorá každoročne do Chorvátska vypravuje najviac Čechov, by tento rok pri Jadrane mohlo tráviť dovolenku okolo 500.000 cestovateľov z ČR. Podľa Českého štatistického úradu vlani v krajine dlhší pobyt absolvovalo 740.000 Čechov.

01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:08