Reuters
StoryEditor

Americká vojenská loď preplávala blízko Taiwanu. Je to mimoriadne nebezpečný krok, reaguje Čína

31.08.2020, 11:21
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty sú hlavným dodávateľom zbraní na Taiwan a zároveň ich najsilnejším spojencom.

Loď námorných síl Spojených štátov v priebehu posledných dvoch týždňov už druhýkrát preplávala politicky citlivým Taiwanským prielivom.

Deje sa tak v čase napätia medzi USA a Čínou, ktorá považuje Taiwan za svoje územie. V pondelok o tom informovali americké námorníctvo a taiwanské ministerstvo obrany, píše agentúra Reuters.

Torpédoborec uspôsobený na ovládanie riadených striel triedy Arleigh Burke podľa americkej strany v nedeľu vykonal "bežný prechod Taiwanským prielivom" v súlade s medzinárodným právom.

"Preplavenie lode cez prieliv ukazuje záväzok Spojených štátov slobodnému a otvorenému Indo-tichomorskému regiónu. Americké námorníctvo bude naďalej pokračovať v preletoch, bude sa preplavovať a bude pôsobiť kdekoľvek, kde to medzinárodné právo povoľuje," vyjadril sa jeden z predstaviteľ vojenského námorníctva.

USA sú najsilnejším spojencom Taiwanu

Loď podľa taiwanského rezortu obrany vykonávala "štandardnú misiu", pričom celú situáciu označilo za "normálnu". Viac informácii však neposkytlo.

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom zbraní na Taiwan a zároveň ich najsilnejším spojencom.

Iná vojenská loď USA preplávala rovnakým priestorom v Juhočínskom mori, ktorý oddeľuje ostrov Taiwan od pevninskej Číny, 18. augusta.

Napätie v regióne stúpa

Čínska armáda vtedy tento krok označila za "mimoriadne nebezpečný".

Čína a USA posledné mesiace stupňujú svoje vojenské aktivity v regióne - ako v okolí Taiwanu, tak aj v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen minulý týždeň vyjadrila obavy, aby zvýšená vojenská činnosť oboch strán nevyústila do "neúmyselného konfliktu".

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:11