Reuters
StoryEditor

Ruská odveta. Moskva vyhostila troch slovenských diplomatov

31.08.2020, 11:54
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Rusko sľubovalo "zrkadlovú odpoveď" hneď 10. augusta, kedy Slovensko vyhostilo trojicu ruských diplomatov.

Rusko v odvete za vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska vypovedalo troch diplomatických pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve, oznámila dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia.

​Rusko sľubovalo "zrkadlovú odpoveď" hneď 10. augusta, kedy hovorca slovenskej diplomacie médiám potvrdil, že Slovensko vyhostilo trojicu ruských diplomatov.

Podľa médií pracovali pre ruské tajné služby a Slovensko ich vypovedalo v súvislosti s minuloročnou vraždou Čečenca Zelimchana Changošviliho v Berlíne.

Správu budeme aktualizovať.

Predvolali si slovenského veľvyslanca

Ruské ministerstvo zahraničia si dnes predvolalo slovenského veľvyslanca, ktorému vyjadrilo "rozhodný protest v súvislosti s neodôvodneným vyhostením troch diplomatických pracovníkov ruského veľvyslanectva na Slovensku".

Na tento "nepriateľský krok Bratislavy, odporujúci tradičnému duchu konštruktívneho rozvoja vzťahov", ruská strana odpovedala podľa princípu reciprocity vyhostením troch slovenských diplomatov.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov hneď 11. augusta naznačil, že Bratislava konala pod vplyvom Spojených štátov.

Reakcia bola očakávaná, tvrdí Korčok

Slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok uviedol, že reakcia Ruska bola očakávaná, nie však adekvátna a zodpovedná

"Zdôrazňujem, že Slovenská republika vysiela na diplomatické posty diplomatov, ktorých úlohou je výlučne usilovať sa o rozvoj bilaterálnych vzťahov a spoluprácu s Ruskou federáciou. Želám si v tejto relácii v budúcnosti lepšie správy a pozitívne výsledky, ktoré budú dosahované na základe striktného dodržiavania viedenskej konvencie o diplomatických stykoch," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Vražda Čečenca v Berlíne

Minuloročná vražda Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho vyvolala napätie v nemecko-ruských vzťahoch.

Štyridsaťročný muž prišiel o život 23. augusta, keď ho vo štvrti Moabit neďaleko centra Berlína útočník z bezprostrednej blízkosti zozadu opakovane strelil do hlavy.

Podozrivého Rusa zadržala polícia v ten istý deň. Teraz je vo väzbe a súd s ním by sa mal začať ešte tento rok.

Lavrov: Nie je vylúčené, že sú za tým USA

Rusko podiel na vražde odmieta. Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo je však presvedčené, že si vraždu objednala Moskva.

Spolupáchateľ Changošviliho vraždy sa podľa zistení investigatívneho webu Bellingcat do Nemecka dostal vďaka slovenským vízam. Tie získal na konzuláte v Petrohrade pod falošným menom.

Lavrov na tlačovej konferencii so svojím nemeckým náprotivkom podľa agentúry Interfax uviedol, že nie je vylúčené, že vo vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska majú prsty Spojené štáty.

Slovensko pritom šéf ruskej diplomacie označil za "priateľskú krajinu", s ktorou Moskva nikdy nemala "politický problém".

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:22