Reuters
StoryEditor

Povstanie koronaskeptikov. Nemcov vystrašil útok radikálov na Reichstag

31.08.2020, 16:45
Autor:
ahaaha
​Niektorí z protestujúcich držali čierno-bielo-červené vlajky používané pred prvou svetovou vojnou a v období nacistického režimu.

Tri stovky zatknutých a rozhorčenie naprieč politickou scénou. To je výsledok demonštrácie proti nemeckým reštriktívnym opatreniam v boji s koronavírusom, počas ktorej extrémisti prenikli až na schody budovy Spolkového snemu.

Incident, ktorý tak znepokojil politické špičky v Berlíne, sa odohral v sobotu počas demonštrácie koronaskeptikov v centre nemeckej metropoly. Skupina radikálov prenikla cez policajný kordón pred Spolkovým snemom a dostala sa až na schody budovy.

​Niektorí z nich držali čierno-bielo-červené vlajky používané pred prvou svetovou vojnou a v období nacistického režimu. Dnes sú poznávacím znamením pravicových extrémistov z hnutia Reichsbürger

Polícia nakoniec hlúčiky radikálov rozohnala korenistým sprejom. Počas sobotňajších protestov zatkla asi tri stovky ľudí, väčšinu pred budovou veľvyslanectva Ruskej federácie neďaleko Brandenburskej brány, kde strážcovia poriadku čelili spŕške kameňov a fliaš.

Prišla vlna pobúrenia a kritiky

Boli to však predovšetkým potýčky pred Reichstagom, čo vyvolalo pobúrenie na politickej scéne. "Ríšske vlajky a krajne pravicové heslá pred Spolkovým snemom sú neznesiteľným útokom na srdce našej demokracie," uviedol podľa DPA prezident Frank-Walter Steinmeier.

"Budova Reichstagu je sídlom nášho parlamentu a symbolickým centrom našej liberálnej demokracie," pridal sa minister vnútra Horst Seehofer. "Považujem za neprijateľné, že sa tu niekto pokúša rozsievať chaos a zneužívať túto budovu pre svoje ciele," dodal konzervatívny politik z radov bavorskej CSU.

Sociálna demokracia vyzvala na posilnenie bezpečnostných opatrení pred parlamentom. "Nacistické symboly, vlajky ríšskych občanov a nemeckej ríše nemajú na nemeckom Spolkovom sneme čo robiť," nechal sa počuť minister financií a kandidát SPD na kancelára Olaf Scholz.

Kritike čelí aj polícia. Sídlo dolnej komory parlamentu totiž strážili len traja policajti. "Nemôžeme byť stále všade, a práve túto medzeru využili na to, aby prekonali ohradenie a vošli na schody Reichstagu," uviedol hovorca polície Thilo Cablitz. Politici tiež chcú preveriť, či nezaspali tajné služby, ktoré pred účasťou radikálov podľa nich mali policajtov varovať.

Nenasadili rúška, polícia zakročila

Na sobotňajšom pochode sa podľa stanice Deutsche Welle zišlo asi 38 000 ľudí. Polícia ho však rozpustila ešte pred začiatkom, pretože účastníci nedodržiavali rozostupy a nemali rúška. Úrady akciu pôvodne zakázali, súd jej však neskôr dal zelenú - avšak za podmienky, že demonštranti proti koronavírusovým opatreniam budú tieto opatrenia dodržiavať.

Pochod organizovalo hnutie Querdenken 711. To razí teóriu, že opatrenia proti koronavírusu sú v rozpore so základnými právami a slobodami zakotvenými v nemeckej ústave. Demonštrantov podporil aj Robert F. Kennedy Jr., známy bojovník proti očkovaniu a synovec amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Experti upozorňujú, že zloženie demonštrantov je veľmi pestré. "Je veľmi zložité povedať, aká je vlastne povaha tých protestov. Organizátori sa nedištancujú ani od ezoterických skupín, stúpencov konšpiračných teórií a krajnej pravice. Presadzujú heslo: Máme spoločného nepriateľa, a tým je vláda," povedala Deutsche Welle publicistka a členka Pirátskej strany Katharina Nocunová.

Veľkú demonštráciu koronaskeptikov zažilo nemecké hlavné mesto už začiatkom augusta. Na pochod nazvaný "Koniec pandémie - deň slobody" vtedy dorazilo asi 17 000 ľudí, ktorí si priniesli transparenty s heslami ako "Koronavírus, falošný poplach", "Sme nútení nosiť náhubky" alebo "Prirodzená imunita miesto očkovania".

01 - Modified: 2020-07-30 12:18:23 - Feat.: 0 - Title: Recesia storočia: taký veľký pád nemeckej ekonomiky odborníci nečakali 02 - Modified: 2020-08-31 14:34:23 - Feat.: 0 - Title: V Nemecku silnie neonacizmus. Extrémisti skupujú nehnuteľnosti a snažia sa zakoreniť v komunitách 03 - Modified: 2020-08-19 19:35:35 - Feat.: 0 - Title: Keď sa nemecká ekonomika vyliečila z koronavírusu 04 - Modified: 2020-08-21 21:21:46 - Feat.: 0 - Title: Mesačne 1200 eur bez práce. V Nemecku skúšajú experiment so základným príjmom
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:46