Reuters
StoryEditor

Trump v roli prezidenta "zákona a poriadku". Hájil mladíka, ktorý pri protestoch zastrelil dvoch ľudí

01.09.2020, 08:34
Autor:
ČTKČTK
17-ročný Kyle Rittenhouse postrelil útočnou puškou tri osoby, z ktorých dve svojim zraneniam podľahli.

Americký prezident Donald Trump sa v pondelok postavil na stranu 17 ročného mladíka, ktorý čelí obvineniam z toho, že zastrelil dvoch ľudí pri protestoch v meste Kenosha v štáte Wisconsin.

Podľa prezidenta sa stíhaný strelec snažil dostať z miesta protestov a demonštranti by ho zabili, ak by nezačal strieľať.

"Snažil sa im utiecť a potom spadol a oni ho veľmi násilne napadli," povedal Trump pri tlačovom brífingu. "Asi bol vo veľmi veľkých ťažkostiach, pravdepodobne by bol zabitý," dodal.

Dlhotrvajúce nepokoje

Prezident sa dnes chystá na návštevu Kenoshe, kde vypukli protesty po tom, čo tam policajt postrelil a ťažko zranil 29-ročného černocha Jacoba Blakea.

Počas tretej noci demonštrácií potom 17-ročný Kyle Rittenhouse postrelil útočnou puškou tri osoby, z ktorých dve svojim zraneniam podľahli. Rittenhousov právnik pritom už skôr uviedol, že sa chce jeho klient brániť práve argumentom, že konal v sebaobrane.

Republikán Trump sa vo svetle niekoľkomesačných nepokojov, ktoré vypukli po smrti ďalšieho černocha George Floyda po zásahu belošského policajta, pasoval do úlohy prezidenta "zákona a poriadku".

Podľa Reuters opakovane odmieta odsúdiť násilné činy svojich podporovateľov a naopak brojí proti údajne krajne ľavicovým protestujúcim, ktorí podľa neho stoja za všetkými nepokojmi.

Biden: Je príliš slabý

Trumpov vyzývateľ v novembrových voľbách Joe Biden Trumpa viní z toho, že svojím konaním násilnosti podnecuje. Zároveň však vyzýva, aby násilní demonštranti čelili spravodlivosti.

"Prezident dnes odmietol odsúdiť násilie. Nezavrhol dokonca ani jedného zo svojich podporovateľov, ktorý čelí obvineniam z vraždy, pretože útočil na ostatných. Je príliš slabý, má príliš veľký strach z nenávisti, ktorú vyvolal, na to, aby ju ukončil," uviedol v vyhlásenie Biden.

Trump na druhej strane tvrdí, že by sa v prípade Bidenového zvolenia prezidentom násilnosti zhoršili a viní niekdajšieho viceprezidenta z toho, že ustupuje ľavicovému pouličnému davu. "V Amerike nikdy neustúpime vláde davu, pretože ak by dav vládol, bol by to skutočne koniec demokracie," povedal v pondelok prezident.

Trumpov zámer navštíviť Kenoshu sa stretol s odporom niektorým miestnych demokratických politikov, podľa ktorých jeho prítomnosť len zhorší situáciu. Prezident však túto kritiku odmietol s vyhlásením, že jeho návšteva môže tiež rad ľudí zjednotiť.

01 - Modified: 2023-08-15 15:09:20 - Feat.: - Title: Siemens bude vyrábať solárne zariadenia pre americký trh vo Wisconsine 02 - Modified: 2021-01-28 11:38:57 - Feat.: - Title: Sanders s palčiakmi vyzbieral 1,8 milióna dolárov, výrobky s ich motívom zmizli za 30 minút 03 - Modified: 2021-01-25 15:14:35 - Feat.: - Title: Joe Biden mení smerovanie Ameriky 04 - Modified: 2021-01-22 22:02:01 - Feat.: - Title: Nič nedáva zmysel, predal nás. Trumpovi radikálni priaznivci prepadajú depresii 05 - Modified: 2021-01-20 16:35:40 - Feat.: - Title: Biden sa oficiálne stal prezidentom, zložil prísahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:20