StoryEditor

Rekordný nárast. Česko má najvyššie tempo šírenia nákazy v regióne

03.09.2020, 09:09
Autor:
ČTKČTKredred
V Česku prvýkrát prekonali hranicu 600 nových prípadov nákazy za deň.

Česko zaznamenalo nový rekordný prírastok potvrdených prípadov choroby Covid-19. Prvýkrát presiahol hranicu 600 za jeden deň. V stredu pribudlo 650 nakazených, čo je zatiaľ najviac od vypuknutia epidémie.

V Juhomoravskom kraji navyše pribudlo za prvé dva septembrové dni viac ľudí s Covid-19 ako za celý máj. Česko má tak vyššie tempo nákazy ako jeho susedia.

​Laboratóriá od začiatku marca preukázali nákazu u 25 773 ľudí, z nich 425 zomrelo a viac než 18 300 sa už vyliečilo. Vyplýva to z aktuálnych údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Nákaza medzi politkmi

Kvôli rastúcemu počtu nových prípadov bude podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha pravdepodobne nutné pristúpiť najmä v Prahe k ďalším opatreniam proti koronavíruu, zmienil potrebné rozšírenie pravidiel pre nosenie rúšok.

Sám minister je v domácej karanténe kvôli nákaze hlavnej hygieničky Jarmily Rážovej, stredajší test na covid bol pri Vojtěchovi negatívny.

Nákaza sa však potvrdila u riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Duška, povedal minister v Českej televízii.

Stúpajú vážne prípady

Aktuálne chorých je 7 022 ľudí, to je najviac od začiatku epidémie. Za uplynulý mesiac tiež výrazne pribudlo ľudí, ktorí skončili s Covid-19 v nemocnici.

Od začiatku augusta do začiatku septembra stúpol počet hospitalizovaných skoro o polovicu na 172. Množstvo nakazených vo vážnom stave sa za mesiac viac ako zdvojnásobilo na 40 ťažko chorých.

​V nemocniciach je teraz 2,6 percenta chorých, zatiaľ čo napríklad na prelome apríla a mája sa podiel hospitalizovaných z celkového počtu chorých pohyboval okolo desať percent. U väčšiny pozitívne testovaných má choroba mierny priebeh, niektorí sú úplne bez príznakov.

Prírastky nakazených boli v posledných dňoch opakovane vysoké. Od začiatku apríla až do konca júna sa denné nárasty prípadov držali väčšinou pod dvoma stovkami, do začiatku augusta potom zostávali pod troma stovkami.

Nové prípady po regiónoch

V posledných troch týždňoch sa však trikrát objavili prírastky okolo päť stoviek za 24 hodín. V stredu prvýkrát padla hranica šiestich stoviek.

V Juhomoravskom kraji pribudlo za prvé dva septembrové dni viac ľudí s chorobou covid-19 ako za celý máj, kedy bol ešte núdzový stav. Za jeden deň je okolo 80 nových prípadov, uviedla riaditeľka protiepidemického odboru juhomoravskej hygienickej stanice Renata Ciupek.

Podľa nej je však výrazne menej ľudí s nutnosťou hospitalizácie a prevažujú prípady s miernejšími príznakmi alebo bezpríznakové. Od začiatku pandémie je na juhu Moravy skoro 1900 potvrdených prípadov.

Najviac prípadov za stredu pribudlo na Hodonínsku, a to cez 30. Nasleduje Brno s viac než 20 prípadmi, desiatka prípadov je na Brnensku, jednotky na Vyškovsku, Blanensku a Znojemsku.

Lepšie testovanie

Rastúci počet prípadov súvisí aj s častejším a cielenejším testovaním - v utorok ich laboratória vykonali skoro 11-tisíc, čo je doterajšie maximum. Počet stredajších testov zverejní ministerstvo večer.

Najvýraznejší nárast počtu nakazených má teraz Hodonínsko, kde za posledných sedem dní pribudlo v prepočte na 100-tisíc obyvateľov 64 nových prípadov Covidu-19.

V okolitých krajinách sú prírastky tretinové

Nasleduje okres Třebíč a Praha sa zhruba 50 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov za uplynulý týždeň, viac ako štyri desiatky nakazených v prepočte na obyvateľa evidujú tiež okresy Mělník, Beroun a Svitavy.

Česká republika má teraz vyššie tempo nákazy koronavírusom ako jeho susedné krajiny. Denné prírastky nových prípadov choroby covid-19 na milión obyvateľov sú za minulý týždeň v Nemecku či na Slovensku zhruba tretinové. Vyplýva to zo štatistík a výpočtu ČTK.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 10:02:03 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedoch 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:10