StoryEditor

Severná Kórea má plutónium na výrobu atómových bômb

03.10.2003, 00:00

Severná Kórea včera vyhlásila, že už spracovala 8 000 palivových prútov z jadrovej elektrárne v Jongbon, ktoré sú pripravené na výrobu atómových bômb. Podľa vlastných slov reagovala na rastúce hrozby zo strany Spojených štátov. Námestník severokórejského ministra zahraničných vecí Čchoj Su-chun v rozhovore pre americkú televíziu CNN povedal, že úmyslom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) nie je útočiť na iné krajiny, ale iba posilniť obranu vlastného územia. "Ako sme už jasne povedali, keďže USA nám hrozia, neostala KĽDR iná alternatíva, než uchovať a posilniť jadrový arzenál," povedal. Čínska tlačová agentúra Sinchua zároveň citovala nemenovaného severokórejského predstaviteľa, ktorý vyhlásil, že jeho krajina nechce svoju jadrovú technológiu či arzenál exportovať do iných krajín.
Americkí predstavitelia odhadujú, že plutónium získané z ôsmich tisícok jadrových prútov postačuje na výrobu šiestich až dvanástich atómových hlavíc. Čchoj tiež skonštatoval, že vzťahy Pchjongjangu a Washingtonu sú na najhoršej úrovni v histórii a kritizoval Američanov za neochotu podpísať s komunistickou krajinou pakt o neútočení. Až potom totiž KĽDR bude s medzinárodným spoločenstvom spolupracovať v otázkach svojho jadrového programu. "Náš návrh je jednoduchý a jasný: Chceme, aby KĽDR a USA naraz zložili zbrane a spolunažívali v mieri," dodal, no odmietol odpovedať na otázku, či a kedy Severná Kórea svoju novú zbraň otestuje, ako to vláda krajiny nedávno naznačila.
Zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí USA, Južnej Kórey a Japonska medzitým v Tokiu pokračovali v rozhovoroch o tom, ako prinútiť KĽDR na návrat k multilaterálnym rokovaniam, ktoré v auguste stroskotali v Pekingu. Čína je blízkym spojencom KĽDR a obáva sa, že v prípade prepuknutia konfliktu by ju zaplavili desaťtisíce utečencov. Severná Kórea sa zatiaľ odmietala vrátiť k rokovaciemu stolu. "Nikdy sme nič nesľubovali v súvislosti so šesťstrannými multilaterálnymi rokovaniami," zdôraznil Čchoj. V rozpore s jeho vyhlásením boli včerajšie slová juhokórejského ministra pre národné zjednotenie Čoa Kun-šika, ktorý tvrdí, že KĽDR rozhovorom neodporuje. Podľa neho sú severokórejské vyhlásenia opačného charakteru iba diplomatickou taktikou.
Severokórejský diktátor Kim Čong-il má pod kontrolou aj rakety s dlhším doletom. Podľa verejných vyhlásení predstaviteľov americkej Ústrednej spravodajskej služby tiež vlastní neodskúšanú balistickú strelu schopnú zasiahnuť USA. Ide o trojstupňovú verziu rakety Täpodong-2, ktorá je schopná zasiahnuť západné pobrežie USA, Aljašku a Havajské ostrovy.

01 - Modified: 2002-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecké poisťovne sa sťahujú z búrz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:19