Reuters
StoryEditor

Začína sa "Stredozemná búrka." Turecko ohlásilo v severnej časti Cypru vojenské cvičenie

05.09.2020, 15:29
Autor:
TASRTASR
Turecké cvičenie prichádza v čase rastúceho napätia medzi Gréckom a Tureckom v Stredomorí.

Ozbrojené sily Turecka a odštiepeneckej Severocyperskej tureckej republiky začnú v nedeľu každoročné päťdňové vojenské cvičenie, informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany.

Ministerstvo v stanovisku uviedlo, že cvičenie pomenované "Stredozemná búrka" je zamerané na zlepšenie schopnosti spolupráce medzi ozbrojenými silami. Konať sa bude v severnej časti Cypru.

​Cvičenia sa zúčastnia letecké, námorné aj pozemné zložky armády.

V rámci manévrov sa uskutočnia simulované letecké útoky, záchranné operácie aj vyhľadávanie nepriateľských jednotiek.

Cvičenie chystá aj Rusko

Turecké ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že v polovici septembra uskutoční vojenské cvičenie v oblasti aj Rusko, píše britský denník The Independent.

Koncom augusta sa konalo spoločné vojenské cvičenie južne od grécka ostrova Kréta, ktorého sa zúčastnili Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus.

Napätie medzi Gréckom a Tureckom

Turecké cvičenie prichádza v čase rastúceho napätia medzi Gréckom a Tureckom v Stredomorí. Atény a Ankara sa sporia ohľadne nárokov na ťažbu zemného plynu v Stredozemnom mori.

Obaja členovia NATO si nárokujú právo na ťažbu v rovnakej oblasti.

Turecký viceprezident Fuat Oktay minulý týždeň dokonca vyhlásil, že plány Grécka rozšíriť hranice svojich pobrežných vôd môžu vyvolať vojenský konflikt s Tureckom.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis reagoval, že Turecko by sa malo prestať vyhrážať vojnou, aby sa mohli opäť obnoviť kontakty medzi stranami.

Nemci volajú po diplomatickom riešení

Podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa si napätie medzi Gréckom a Tureckom žiada "diplomatické riešenie".

"Predpokladom rokovaní je zastavenie (vojenských) manévrov vo východnom Stredozemí," povedal Maas koncom augusta.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády.

Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie.

01 - Modified: 2024-04-19 14:40:22 - Feat.: - Title: Deficit bežného účtu Grécka vo februári výrazne vzrástol 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:14