StoryEditor

Clintonová nekončí, výhra v Pensylvánii ju posunula ďalej

24.04.2008, 00:00

Predpovede o tom, že senátorke Hillary Clintonovej v boji o kreslo v Bielom dome dochádza dych, sa nepotvrdili. Skôr naopak. Húževnatá bojovníčka o prezidentský post po primárkach v Pensylvánii doslova šokovala verejnosť, keď tam svojho rivala Baracka Obamu porazila až o desať percent. Predpovede jej pritom prognózovali len veľmi tesné víťazstvo, pretože Obamovi sa pred primárkami v Pensylvánii veľmi úspešne podarilo znížiť jej náskok. Jej víťazstvo ju znovu vracia do hry a pomyselné zlato z Pensylvánie jej môže pomôcť aj v zvyšných desiatich štátoch. "Myslím si, že jej to pomohlo. Získať 55 percent je dosť dôležitý prínos, pretože tak zmiernila náskok konkurenta, pokiaľ ide o počet delegátov," povedal HN americký expert na voľby Bruce Gronbeck. "Vďaka tomu zrejme získala superdelegátov z Pensylvánie. Čo je ešte dôležitejšie, presiahla očakávania, a to je dôležitý psychologický moment pre voličov a superdelegátov," dodal Gronbeck.

 

Komentár HN:
Boj o Biely dom môžu rozhodnúť vnuci hippies

Hillary Clintonovej v noci na dnes odľahlo. Vyšli jej primárky v Pennsylvánii, aj keď nie tak, ako dúfala, teda že Barack Obama odíde s poriadnym, dvojciferným výpraskom. Clintonová sa zachránila v ďalšom boji o nomináciu, určite jej to prinesie nejaké peniaze do takmer už prázdneho volebného fondu, ale to je asi tak všetko.

Obama sa preriekol
Výsledok pensylvánskych primárok neprekvapil len výsledkom, ale aj účasťou. Sprevádzal ich veľký záujem voličov, najmä mladých a pozorovatelia sa zhodli, že za prekvapením stoja práve posledné udalosti, ktoré sprevádzali kampaň v tomto štáte.
Obama v jednej z debát označil týchto voličov ako zatrpknutých, pretože tam nefunguje ekonomika. Podľa neho nachádzajú útechu v náboženstve a zbraniach. Prieskumy vtedy zaznamenali, že posledný týždeň pred voľbami sa voliči rozhodli práve pre Clintonovú. Nie je sa čo čudovať. Takmer polovica voličov v Pensylvánii sa hlási k veriacim a praktizujúcim kresťanom, a asi tretina vlastní zbrane. Clintonová chce teraz zabojovať o ďalšiu podporu. "Dnes potrebujem vašu pomoc viac než kedykoľvek predtým," povedala senátorka pred jasajúcim davom.


Chýbajú delegáti aj doláre
Obamovi sa teda nevyplatili ani milióny, ktoré investoval do Pensylvánskej kampane. Obetoval tu dvakrát toľko dolárov ako jeho súperka, ktorú kampaň zadlžila, a výdavky presiahli príjmy. I na tento fakt Clintonová nezabudla upozorniť, že ani masívne výdavky veľmi nepomohli víťazstvu jej súpera. Newyorská senátorka využila víťazstvo na výzvu k svojim podporovateľom, aby ju podporili aj finančne. Očividne jej slová zabrali - počas niekoľkých hodín jej údajne prišli takmer tri milióny dolárov.
V Pensylvánii sa bojovalo o 158 delegátov. Na získanie nominácie je ich však treba až 2 024. Clintonová získala asi 66 z nich a Obama o 9 menej. Výsledok bude mať vplyv na rozhodovanie superdelegátov, ktorí budú rozhodovať podľa vlastného zváženia a určia, kto získa konečnú nomináciu v strane. Najbližšie voľby budú začiatkom mája v Severnej Karolíne a Indiane. Vo všetkých zostávajúcich štátoch volia tmaví voliči a Obama tam v prieskumoch zatiaľ vedie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:11