Reuters
StoryEditor

Spojené arabské emiráty a Bahrajn nadviazali diplomatické vzťahy s Izraelom

15.09.2020, 20:04
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump označil normalizáciu vzťahov oboch arabských krajín s židovským štátom za začiatok "nového Blízkeho východu".

Zástupcovia Spojených arabských emirátov a Bahrajnu podpísali vo Washingtone dohodu o nadviazaní plnohodnotných diplomatických vzťahov s Izraelom. Prezident Donald Trump označil normalizáciu vzťahov oboch arabských krajín s židovským štátom za začiatok "nového Blízkeho východu".

Ešte pred ceremóniou, ktorá sa odohrala na trávniku u Bieleho domu, Trump uviedol, že nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom by mohlo ešte ďalších päť alebo šesť krajín.

Spojené štáty zohrali v rokovaniach úlohu prostredníka, pričom pre Trumpa sú podľa mnohých pozorovateľov dohody významným úspechom, z ktorého bude chcieť ťažiť len necelé dva mesiace pred voľbami, v ktorých sa usiluje o znovuzvolenie.

Trump hovoril v súvislosti s podpisom dnešnej dohody o "úsvite nového Blízkeho východu". "Toto popoludnie sme tu, aby sme zmenili chod dejín," vyhlásil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rovnakom duchu označil dnešný akt za "dejinný bod obratu", ktorý môže raz a navždy ukončiť izraelsko-arabský konflikt.

Minister zahraničia SAE šejk Abdalláh bin Zajd Nahaján poďakoval v prejave Netanjahuovi za to, že pozastavil plány anexie okupovaných častí západného brehu Jordánu, na ktorý si robia nárok Palestínčanmi.

Rozhodnutie o normalizácii vzťahov s Izraelom oznámili SAE v polovici augusta. Boli vtedy ešte len treťou arabskou krajinou, ktorá sa k podobnému kroku rozhodla. Naposledy tak urobilo Jordánsko v roku 1994 a pred ním Egypt v roku 1979.

Od oznámenia SAE sa však v diplomatických kruhoch diskutovalo o tom, že by sa po tomto "prelomení tabu" mohli k Abú Zabí pridať aj iné krajiny. To potvrdil minulý týždeň Trump, keď v piatok oznámil, že ďalším štátom bude práve Bahrajn.

Nadväzovanie diplomatických vzťahov s Izraelom sa deje na pozadí zdieľaných obáv zúčastnených krajín z počínania Iránu. Trumpova vláda sa podľa agentúry Reuters pokúsila k rovnakému kroku prinútiť aj ďalšie sunnitské krajiny, predovšetkým najvplyvnejšiu z nich - Saudskú Arábiu. Rijád dal však najavo, že na to teraz nie je pripravený.

V čase podpisovej ceremónie vo Washingtone sa v južnom Izraeli rozozvučali varovné sirény, ktoré označovali vypálenie rakiet z palestínskeho pásma Gazy. Palestínčania už bezprostredne po ohlásení normalizácie vzťahov medzi SAE a Izraelom odsúdili dohodu ako "ranu dýkou do chrbta" arabskej jednote.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:08