Reuters
StoryEditor

Čína sa správa po svete ako násilník, tvrdia Spojené štáty

17.09.2020, 18:44
Autor:
ČTKČTK
Šéf americkej diplomacie pre východnú Áziu David Stilwell vyhlásil, že posledné mesiace priniesli "zvlášť nehorázne príklady správania Pekingu".

Čína sa v poslednom období po celom svete nespráva ako zodpovedný globálny aktér, ale skôr ako násilník, ktorý nepozná zákon.

Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol vo svojich poznámkach pripravených pre senátny zahraničný výbor šéf americkej diplomacie pre východnú Áziu David Stilwell.

Najvyššie postavený diplomat USA pre európske záležitosti Phillip Reeker potom uviedol, že je Európa centrom snáh Pekingu o nahradenie USA v úlohe globálneho lídra.

Stilwell vyhlásil, že USA nechcú nútiť iné krajiny, aby sa pridali buď na stranu Washingtonu, či Pekingu. Spojené štáty však usilujú o to, aby sa ďalšie štáty postavili proti "škodlivému" konaniu Číny a chránili svoju suverenitu a ekonomické záujmy.

"Nehorázne príklady"

Spor medzi USA a Čínou však podľa neho nemusí prerásť do konfliktu a Spojené štáty sa budú snažiť s Pekingom spolupracovať v oblastiach, kde sa ich záujmy zhodujú, napríklad ohľadom KĽDR.

Stilwell tiež vyhlásil, že posledné mesiace priniesli "zvlášť nehorázne príklady správania Pekingu".

Medzi ne podľa neho patria násilnosti na hraniciach s Indiou, "agresívne" kroky v Juhočínskom mori, okolo Taiwanu a vo vodách, o ktoré vedie Čína spory s Japonskom.

Peking sa podľa neho tiež snaží vykoreniť tibetskú a mongolskou kultúru, "pokračuje v kampani represií a nútených prác" v oblasti Sin-ťiang, kde žijú menšinoví Ujgurovia, a presadil kontroverzný bezpečnostný zákon v Hongkongu.

"Toto nie sú kroky zodpovedného globálneho aktéra, ale násilníka neznalého zákona," povedal Stilwell.

Vláda stupňuje útoky

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa v posledných mesiacoch stupňuje útoky na Peking, pričom podľa mnohých pozorovateľov sa prezident snaží svojim tvrdým postojom presvedčiť voličov pred novembrovými voľbami, v ktorých bojuje o druhý mandát.

Čína sa tak stala hlavným zahraničnopolitickou témou kampane. Menšinoví demokrati v Senáte dnes predstavili vlastné zákony, ktoré by mali pomôcť USA čeliť rastúcemu vplyvu Číny, posilniť americkú konkurencieschopnosť a zmeniť spôsob, akým Spojené štáty udržiavajú diplomatické vzťahy s Pekingom.

Najvyššie postavený americký diplomat pre európske záležitosti Reeker dnes na rovnakom vypočutí v Senáte vyhlásil, že je Európa hlavným pôsobiskom Číny v jej snahe o nahradení USA v úlohe globálneho lídra. Primárne vojenskou hrozbou pre starý kontinent je však podľa neho naďalej Rusko.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:15