Reuters
StoryEditor

Ukrajina spustila manévre s USA, zúčastní sa na nich štyritisíc vojakov

17.09.2020, 20:01
Autor:
TASRTASR
Na manévroch s názvom Rapid Trident, ktoré sa konajú vo výcvikovom stredisku Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti, sa zúčastnia vojaci v z desiatich krajín.

Ukrajina spustila na svojom území spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi.

Stalo sa tak dva dni po tom, čo Bielorusi začali spoločné manévre s Ruskom, informovala agentúra Reuters.

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve uviedlo, že na manévroch s názvom Rapid Trident, ktoré sa pod vedením americkej armády konajú vo výcvikovom stredisku Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti, sa zúčastní približne štyritisíc vojakov z desiatich krajín.

Veľvyslanectvo zdôraznilo, že manévre ukazujú silu strategického partnerstva medzi USA a Ukrajinou a "záväzok zvyšovať pripravenosť v náročnom operačnom prostredí, čo zvyšuje pevné vzťahy potrebné pre mier a stabilitu".

Cvičia aj Bielorusi s Rusmi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave pri spustení vojenského cvičenia uviedol, že prioritou je moderná, vybavená a schopná ukrajinská armáda, ktorá musí byť garantom slobodného rozvoja Ukrajiny.

Ruské a bieloruské sily začali v utorok cvičiť v bieloruskej Brestskej oblasti neďaleko hraníc s Poľskom.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany informovala, že manévre, ktoré majú trvať do 25. septembra, sú určené na protiteroristické účely a nie sú namierené proti iným krajinám.

Zhoršené vzťahy

Vzťahy Kyjeva s Moskvou sa zhoršili v roku 2014 po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Vzťahy Ukrajiny s Bieloruskom sa zhoršili, keď Kyjev označil prezidentské voľby v Bielorusku z 9. augusta 2020 za neslobodné a nespravodlivé.

Volebná komisia vyhlásila za víťaza doterajšieho prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten čelí hnevu demonštrantov, ktorí tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované, čo on popiera.

Lukašenko sa tak primkol späť k svojmu tradičnému spojencovi - Moskve. Z organizovania protestov v Bielorusku obvinil okrem iných aj Ukrajinu a USA, dodal Reuters.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:31