TASR/Maya Alleruzzo
StoryEditor

Izrael čaká tvrdšia karanténa ako na jar. Netanjahu: Sme na okraji priepasti

24.09.2020, 09:31
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Izrael pripravuje sprísnenie karantény. Zatvoria sa synagógy, trhy aj firmy. Rokovania však sprevádzal chaos.

Izraelská vláda vo štvrtok po niekoľkohodinovom rokovaní schválila sprísnenie podmienok celoštátnej karantény, ktorá v krajine platí od 18. septembra.

Zvýšené opatrenia začnú platiť od piatku. Zatvoriť sa majú synagógy, trhy a firmy, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny. Obmedzí sa aj miestna MHD.

Izrael, ktorý má asi deväť miliónov obyvateľov, v stredu zaznamenal rekordných 6 861 nových prípadov koronavírusovej infekcie.

Nemocnice sa blížia k naplneniu svojich kapacít a počet ľudí zomierajúcich s covidom-19 rýchlo stúpa, podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa ich je celkovo 1 325.

Prísnejšie než na jar 

Premiér Benjamin Netanjahu varoval, že kvôli strmému nárastu počtu nakazených koronavírusom je krajina "na okraji priepasti".

Denník The Jerusalem Post na svojich internetových stránkach napísal, že nové karanténne opatrenia budú zrejme ešte prísnejšie než na jar, kedy sa život v krajine kvôli koronavírusu nútene zastavil prvýkrát.

Zatvoriť sa majú synagógy, veriaci sa budú môcť modliť v najviac dvadsaťčlennej skupine vonku vo vzdialenosti jedného kilometra od domova. To isté platí aj pre tých, ktorí chcú demonštrovať.

Ľudia sa majú stýkať len so svojimi úplne najbližšími príbuznými. Nariadené zavrieť dostanú tiež všetky trhy a firmy, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny, obmedzená bude prevádzka verejnej dopravy.

Chaotické rokovania 

Rozhodnutie prišlo po búrlivej stredajšej debate takzvaného koronavírusového kabinetu, ktorá sa pretiahla do nočných hodín. 

S plošným uzavretím firiem zvlášť nesúhlasil šéf mimoriadneho výboru pre boj s koronavírusom Ronni Gamza, prezývaný "koronavírusový cár". Varoval pred zničujúcim dopadom na izraelskú ekonomiku.

Podľa izraelských médií rokovania o sprísnení podmienok celoštátnej karantény sprevádzal chaos.

Rozhovory prebiehali telefonicky medzi premiérom a ministrami zdravotníctva, obrany, zahraničia, spravodlivosti a vnútra. Minister financií Israel Katz prezradil, že k diskusii nebol prizvaný a o výsledku sa dozvedel až z médií.

Verejnosť s tým súhlasí 

Netanjahu urýchlené rozhodnutie kabinetu obhajuje tým, že Izrael smeroval k prísnej karanténe tak či tak, a bolo preto lepšie konať, než čakať.

"Preto sme sa radšej rozhodli(karanténu) zaviesť počas (židovských) sviatkov, za menšiu ekonomickú cenu, než po sviatkoch za vysokú ekonomickú cenu," povedal premiér podľa jeho kancelárie členom kabinetu.

Podľa stredajšieho prieskumu stanice Channel 12 väčšina verejnosti súhlasí s pozastavením protestov (70 percent) a zatvorením synagóg (60 percent). Väčšina ľudí tiež zo súčasného stavu pandemickej situácie viní viac verejnosť (48 percent), než vládu (42 percent).

01 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 02 - Modified: 2024-04-16 20:12:41 - Feat.: - Title: Únia pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po útoku na Izrael, vyhlásil šéf európskej diplomacie Borrell 03 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 04 - Modified: 2024-04-16 17:37:34 - Feat.: - Title: Izraelská armáda pri útoku v Libanone zabila jedného z veliteľov Hizballáhu 05 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:40