Reuters
StoryEditor

Tisíce Londýnčanov vyšli do ulíc. Nepáčia sa im prísne opatrenia proti pandémii

26.09.2020, 16:31
Autor:
ČTKČTK
Protest sa konal na tom istom mieste aj pred týždňom, pri potýčkach tam bolo niekoľko policajtov zranených a zadržaných bolo 32 ľudí.

Niekoľko tisíc ľudí dnes protestovalo na londýnskom Trafalgarskom námestí proti sprísňovaniu opatrení týkajúcich sa epidémie koronavírusu. Na snímkach zo zhromaždenia nazvanom Nesúhlasíme bolo vidieť, že väčšina ľudí nemala rúška a neriadila sa ani požiadavkou dodržiavať odstup.

Na okrajoch davu bolo vidieť policajtov, ktorí nijako nezasahovali. Účastníkom vadí, že vláda ďalej sprísňuje opatrenia.

​Tento týždeň skrátila prevádzkovú dobu barov a reštaurácií, sprísnila požiadavky na nosenie rúšok a zvýšila pokuty za nedodržiavanie. Zakázala zhromaždenia viac ako šesť ľudí s výnimkou demonštrácií, pokiaľ ich organizátori zabezpečia odstupy.

Protest sa konal na tom istom mieste aj pred týždňom, pri potýčkach tam bolo niekoľko policajtov zranených a zadržaných bolo 32 ľudí.

Pred dnešnou akciou podľa agentúry AP polícia oznámila, že policajti budú s ľuďmi hovoriť a vysvetľovať im význam odstupov. K donucovacím prostriedkom a na rozháňaniu davu dôjde, až ak to bude nevyhnutné. V jednom prípade už policajti zabavili jednému účastníkovi podomácky vyrobený ochranný štít.

Rečníci na dnešnom zhromaždení odmietli kritiku, že šíria konšpiračné teórie. Ide im vraj len dodržanie ľudských práv a slobody vyjadrovania.

Jeden z účastníkov Dan Astin-Gregory povedal, že chápe, že Covid-19 zabíja a ľudia kvôli nemu trpia, avšak vládne opatrenia sú podľa neho neúmerne prísne. "Unavuje nás to strašenie a dezinterpretácie faktov. Unavuje nás obmedzovanie našich slobôd," povedal vo svojom vystúpení.

V Británii s Covidom-19 zomrelo viac ako 42-tisíc ľudí, čo je najvyššia bilancia v európskych krajinách. V posledných týždňoch sa rýchlo zvyšujú údaje o dennom náraste nakazených.

Opatrenia sa sprísňujú podľa podmienok v jednotlivých častiach Británie a do pondelka sa dotknú štvrtiny obyvateľov 66-miliónovej krajiny. Do skupiny oblastí so znepokojujúcim vývojom v piatok vláda zaradila tiež deväťmiliónový Londýn, kde by tak podľa AP mohli byť vyhlásené ďalšie sprísnené opatrenia.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:49