TASR/AP
StoryEditor

Arménsko hovorí o vyhlásení vojny. Boje v Náhornom Karabachu pokračovali delostreleckou bitkou

28.09.2020, 08:43
Autor:
ČTKČTK
Azerbajdžan aj Arménsko hlásia zranených aj padlých, vrátane civilných obetí.

Boje v oblasti Náhorného Karabachu medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojskami pokračovali podľa Jerevanu aj cez noc.

Baku informovalo o ostreľovaní azerbajdžanského mesta Terter arménskymi silami. Obe strany konfliktu nasadili ťažké delostrelectvo, uviedla dnes agentúra Reuters.

Napätie v oblasti južného Kaukazu vzrástlo v nedeľu potom, čo sa znepriatelené strany navzájom obvinili z útokov na svoje územie.

Baku aj Jerevan hlásia zranených aj padlých, vrátane civilných obetí. Arménsky premiér Nikol Pašinjan vojenské aktivity susednej krajiny v nedeľu označil za vyhlásenie vojny a vyhlásil všeobecnú mobilizáciu mužov a stanné právo.

Delostrelecké bitky

Azerbajdžanské ministerstvo obrany informovalo, že jeho sily získali kontrolu nad šiestimi dedinami, Arménsko to poprela.

"Boje pokračovali v noci (...) Pokoj zbraniam nie je, boje pokračujú a na niektorých miestach sa odohrávajú delostrelecké bitky," citovala agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva obrany Arménsko.

Podľa Jerevanu prišlo v nedeľu o život 31 vojakov neuznanej Náhorno karabašskej republiky. Terčom azerbajdžanského ostreľovania sa stalo aj hlavné mesto tejto separatistickej oblasti Stepanakert.

Intenzívne ostreľovanie

Delostrelecké boje potvrdilo tiež Baku. "Od rána 28. septembra arménske jednotky ostreľujú (azerbajdžanské) mesto Terter," uviedlo ministerstvo obrany Azerbajdžanu.

Už počas nedele ministerstvo hlásilo "intenzívne ostreľovanie" pozícií azerbajdžanskej armády zo strany Arménska.

Ozbrojený konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu vo vojne, ktorá si vyžiadala 30-tisíc mŕtvych a státisíce utečencov.

Teraz sa enkláva prevažne s arménskym obyvateľstvom a priľahlé územia nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje toto územie za okupované.

01 - Modified: 2024-04-05 12:37:52 - Feat.: - Title: Európska únia prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA 02 - Modified: 2024-03-19 14:13:29 - Feat.: - Title: Ak Arménsko nepristúpi na kompromis s Azerbajdžanom, mohla by sa začať vojna, vyhlásil Pašinjan 03 - Modified: 2024-03-12 20:24:00 - Feat.: - Title: Arménsko ukončilo bezpečnostnú dohodu s Ruskom o ochrane svojho hlavného letiska 04 - Modified: 2024-03-09 11:09:20 - Feat.: - Title: Bližšie vzťahy so Západom. Arménsko zvažuje členstvo v Európskej únii, potvrdil tamojší minister zahraničia 05 - Modified: 2024-03-07 16:04:37 - Feat.: - Title: Arménsko sa vzďaľuje od svojho tradičného spojenca. Hlási, že na letisku v Jerevane už nepotrebuje ruskú stráž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 04:58