StoryEditor

Izolovať ako Napoleona. Británia chcela posielať utečencov na odľahlé ostrovy v Atlantiku

03.10.2020, 18:17
Autor:
khkh
Britská vláda zvažovala, že bude žiadateľov o azyl posielať na odľahlé ostrovy v Atlantickom oceáne, kde by sa ešte len riešil ich osud.

K britským brehom len za tento rok priplávalo najmenej sedemtisíc migrantov. Vyplávajú z Francúzska na malých nebezpečných člnoch a snažia sa prekonať kanál La Manche.

Rastúce počty sa Londýn spolu s Parížom už dlhší čas snažia zastaviť.

Jedným z plánov, ktorý na britskom ministerstve vnútra padol, bolo podľa denníka Financial Times aj budovanie nových azylových centier na britskom území, avšak tisíce kilometrov ďaleko.

Trebárs na tropických ostrovoch Ascension a Svätá Helena, kde v roku 1821 zomrel porazený Napoleon.

Inšpirácia v Austrálii

Jeden z najviac izolovaných ostrovov na svete patrí do britského zámorského teritória a na Ascensione sídli tiež letecká základňa, ktorú britská armáda využila napríklad v boji o Falklandy v roku 1982.

Šéfka rezortu vnútra Priti Patelová údajne zadala svojim kolegom, aby preskúmali praktické detaily návrhu.

Denník The Guardian potom doplnil, že medzi destinácie, kam žiadatelia o azyl mohli v budúcnosti mieriť, ďalej patrili Papua-Nová Guinea v Oceánii, ale aj východoeurópske Moldavsko.

Británia sa pritom inšpirovala v Austrálii, ktorá prichádzajúcim cudzincom bráni vo vstupe na svoje územie a azylový proces ich núti riešiť z ostrovov Nauru a Manus. Austrálsky prístup si už vyslúžil mnohé kritické komentáre a rovnako tak teraz aj ten britský, hoci od neho vláda čoskoro upustila.

Je to nehumánne, tvrdí opozícia

"Táto absurdná myšlienka je nehumánne, úplne nepraktická a šialene drahá. Je preto vcelku pravdepodobné, že s ňou vláda prišla," podotkol ironicky tieňový minister vnútra Nick Thomas-Symonds. Vedúci predstaviteľ ostrova Ascension potom vyhlásil, že návrh znie ako "logistická nočná mora".

Labouristická poslankyňa Zarah Sultanaová zase na Twitteri napísala, že posielať migrantov na odľahlé ostrovy by bol "absolútne bezcitný spôsob zaobchádzania so zúfalými ľuďmi". "Radšej by sme im mali prejaviť solidaritu a ľudskosť," dodala.

Skúmajú nové možnosti

Vláda premiéra Borisa Johnsona v reakcii na správy médií potvrdila, že skúma nové možnosti riešenia nelegálnej migrácie. K presúvaniu utečencov do centier uprostred oceánu sa však nevyjadrila.

"Spojené kráľovstvo má dlhú a hrdú históriu ponúkania útočiska tým, ktorí potrebujú ochrániť. Desaťtisíce ľudí si vo Veľkej Británii vybudovali nový život a my k tomu budeme aj v budúcnosti poskytovať bezpečné a legálne cesty," uviedlo ministerstvo vnútra s tým, že zabezpečí, aby nedochádzalo k zneužívaniu azylového systému ani súvisiacej kriminalite.

Zatiaľ vláda nekomentovala ani ďalší uniknutý návrh, a síce že bude Británia kupovať vyradené trajekty a žiadosti o azyl riešiť tam, píše stanica BBC.

Tá zmieňuje aj umiestňovanie migrantov na ostrovy pri Škótsku, čo rázne odmietla škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá uviedla, že cez ňu neprejde "žiaden návrh, ktorý by s ľudskými bytosťami zaobchádzal ako s dobytkom".

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:10