StoryEditor

Nepokoje Islamabade nepoľavujú

06.07.2007, 11:03
Autor:
SITASITA

Nepokoje spojené s radikálnou protalibanskou mešitou Lal Masdžíd (Červená mešita) v hlavnom meste Pakistanu Islamabad nepoľavujú ani po niekoľkých dňoch. Dokonca vo štvrtok vypukli nové nepokoje, a to aj napriek výzvam zo strany pakistanských bezpečnostných jednotiek a vodcu mešity na ukončenie odporu.

Nepokoje sa v mešite a jej okolí odohrávajú od skorých ranných hodín, keď bolo z obliehanej mešity počuť najmenej sedem silných výbuchov a následnú silnú streľbu. Ako uviedli bezpečnostné miesta, išlo o kontrolované výbuchy s cieľom donútiť radikálnych študentov, ktorí sú vo vnútri, aby sa vzdali. "Boli tam trhaviny. Bolo to ďalšie varovanie," uviedol pre agentúru AFP pod podmienkou anonymity bezpečnostný príslušník nachádzajúci sa v blízkosti miesta zrážok. "Chceme, aby sa vzdali pokojne," povedal. Ako dodal, vojaci vyvalili jednu z brán mešity, zatiaľ však dnu nevstúpili. V okolí mešity vyhlásili zákaz vychádzania.

Podľa pakistanského ministra pre náboženské záležitosti Muhammada Ajdžáza al-Haka do 30 ozbrojených "teroristov" bráni študentom, aby sa vzdali a opustili obkľúčenú mešitu. Minister ďalej povedal, že ozbrojenci sú osobnou ochrankou zadržaného vodcu radikálnej mešity Abdula Azíza a v mešite držia ženy a deti ako ľudské štíty. Azíz tiež vyzval v odporcov, aby sa vzdali vzhľadom na značnú presilu bezpečnostných síl. Radikálny duchovný vodca zároveň uviedol, že v mešite je ešte približne 1000 študentov, medzi nimi aj ženy. Azíz sa neskôr objavil na súde, kde ho obvinili zo zosnovania teroristických útokov a únosov, vrátane únosu siedmych Číňanov Azízovými študentmi. Tí mali Číňanov uniesť z kliniky na akupunktúru, ktorá však bola údajne podľa radikálnych duchovných verejným domom. Azíz bol po súdnom konaní vzatý do väzby.

Azízov brat Abdul Rašíd Ghází, ktorý je zároveň Azízovým zástupcom, je stále v mešite a odmieta sa vzdať, pretože ako uviedol, "nie sme teroristi, prečo by sme teda mali zložiť zbrane". Obaja radikálni duchovní popreli, že by bol v mešite ktokoľvek držaný proti svojej vôli.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf, kľúčový spojenec Spojených štátov vo vojne proti terorizmu, čelí doma i v zahraničí rastúcej kritike pre neschopnosť zakročiť proti radikálnej kampani Lal Masdžíd, ktorá sa snaží presadzovať islamské právo šaría. Mušarráf vyhlásil, že v Červenej mešite sa ukrývajú samovražední útočníci z militantnej skupiny prepojenej na al-Kájdu. Britský premiér Gordon Brown počas telefonátu ocenil Mušarráfovu úlohu v boji s terorizmom a militantnosťou. Podľa anonymného zdroja premiér "prisľúbil udržať blízke spojenectvo medzi oboma krajinami". Niektoré zdroje uviedli, že aj súčasná kríza spojená s radikálnou mešitou bola predmetom rozhovoru, no oficiálne zdroje to odmietli komentovať.

V mešite sú dve školy pre mužov a ženy. Študenti sú vo veku od mladistvých násťročných až po vyše dvadsaťročných. Problémy s mešitou sa začali už v januári, keď jedna zo študentiek prevzala kontrolu nad štátnou detskou knižnicou. V apríli duchovní vydali fatvu proti ministerke, ktorá sa venovala paraglidingu. Napätie sa vystupňovalo tento týždeň, keď sa pred mešitou zhromaždili stovky študentov, ktorí po boji s bezpečnostnými jednotkami skandovali: "Džihád, džihád!" Študenti boli vyzbrojení samopalmi, niektorí mali na sebe plynové masky. Zrážky pred mešitou si vyžiadali 16 mŕtvych.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:44