KCNA via Reuters
StoryEditor

Ani jediný človek v Severnej Kórei sa nenakazil koronavírusom, tvrdí Kim Čong-un

10.10.2020, 22:32
Autor:
TASRTASR
Kim Čong-un želá uzdravenie všetkým ľuďom vo svete, ktorí trpia touto nákazou.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v sobotu v prejave na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu vyhlásil, že je vďačný, že "ani jediný človek" v jeho krajine sa nenakazil novým koronavírusom.

Povedal tiež, že želá uzdravenie všetkým ľuďom vo svete, ktorí trpia touto nákazou. Informovala o tom agentúra AFP.

Kim Čong-un vystúpil na vojenskej prehliadke pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich.

Štátne médiá začali večer miestneho času vysielať - zrejme zo záznamu - zábery z podujatia s tísícami pochodujúcich vojakov, jasajúcimi davmi ľudí, vojenskou hudbou a ohňostrojom v centre hlavného mesta.

Vojenská prehliadka

Pozorovatelia podľa agentúry DPA predpokladajú, že ide o záznam z vojenského pochodu a osláv, ktoré sa konali v sobotu skoro ráno.

Juhokórejská armáda predtým oznámila, že izolovaná susedná krajina zjavne uskutočnila veľkú vojenskú prehliadku na Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu už pred úsvitom.

Uzavreté hranice

Severná Kórea uzavrela svoje hranice v januári s cieľom zabrániť rozšíreniu nového koronavírusu a pravidelne oznamovala, že sa v krajine nevyskytol žiaden prípad nákazy.

Štátne médiá však v posledných mesiacoch takéto jasné vyhlásenia prestali prinášať a namiesto toho zdôrazňovali význam preventívnych opatrení, píše AFP.

Objavili sa dohady, že by Severná Kórea mohla na vojenskej prehliadke pri príležitosti straníckeho výročia predstaviť nové zbrane. Medzinárodne izolované vedenie v Pchjongjangu často využíva významné pamätné alebo sviatočné dni na to, aby demonštrovalo silu.

Kim Čong-un v sobotňajšom prejave vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať v budovaní svojich ozbrojených síl. "Budeme naďalej posilňovať našu armádu v záujme sebaobrany a odstrašovania," povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:21