TASR/AP
StoryEditor

Dávali ho za príklad, teraz je na pokraji celoštátnej karantény, píšu svetové médiá o Česku

13.10.2020, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Agentúry aj ďalšie médiá upozorňujú na znepokojujúce čísla, podľa ktorých je teraz Česko najhoršie postihnutou krajinou v Európe.

Česká vláda sa pokúša spomaliť druhú vlnu koronavírusovej epidémie sériou prísnych opatrení vrátane uzatvorenia reštaurácií či škôl po tom, čo sa krajina z role európskeho premianta dostala až na pokraj druhej celoštátnej karantény.

O nových reštrikciách, ktoré český kabinet odsúhlasil v pondelok, informovali agentúry Reuters, AP, AFP aj DPA. Denník The Guardian či portál Politico potom upozornili na to, že zatiaľ čo na jar česká vláda na pandémiu reagovala rýchlo a rázne, v lete už ju stúpajúce štatistiky k rozhodným krokom neprinútili.

"Česká republika si vyslúžila chválu za to, ako spočiatku pri prepuknutí epidémie na jar situáciu zvládla. Ako prvá európska krajina nariadila nosenie rúšok na verejnosti a ako prvá začala s uvoľňovaním, keď sa vírus dal na ústup. Keď však začali čísla nakazených v auguste rásť, reagovala vláda pomaly a len váhavo prijala obmedzenia až vo chvíli, keď bilancia infikovaných prekročila tisícku," napísal Politico.

"Česká republika je po dramatickom vzostupe počte prípadov covidu-19 možno na ceste k druhej celoštátnej karanténe, pričom v tejto krajine epidémia rastie najrýchlejšie v Európe, len niekoľko mesiacov po tom, čo bola dávaná za príklad ako príbeh úspechu v boji v nákazou," zhodnotil vývoj denník The Guardian.

Aj britský denník upozorňuje, že Česko koncom júna zrušilo takmer všetky obmedzenia prijaté najprv kvôli šíreniu koronavírusu, ale keď sa začali štatistiky v auguste zhoršovať, už ich znovu nezaviedlo.

"(Premiér) Babiš, ktorý pôvodne zamietol návrhy na znovuzavedenie rúšok než opäť zmenil kurz, sa pokúsil vinu čiastočne zvaliť na údajne nespolupracujúcu verejnosť, ktorá podľa neho už nie je tak ochotná dodržiavať pravidlá," dodal The Guardian.

Agentúry aj ďalšie médiá upozorňujú na znepokojujúce čísla, podľa ktorých je teraz Česko čo do rýchlosti šírenia koronavírusu najhoršie postihnutou krajinou v Európe.

Kým ešte na začiatku septembra evidoval náš západný sused okolo 25-tisíc infikovaných, teraz je to už takmer 120-tisíc, uviedla agentúra Reuters.

Minulý týždeň potom v Česku malo za jediný deň pozitívny test rekordných 8 600 ľudí, čo je pri prepočte na počet obyvateľov také množstvo, ako keby Spojené štáty americké hlásili vyše štvrť milióna nakazených denne, priblížil čitateľom závažnosť situácie portál Politico.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:36