Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Pomôžte mi, prosil Čechov Prymula v prejave. Predstavil stratégiu

13.10.2020, 23:01
Autor:
TASRTASR
Situácia v Česku je v súčasnosti jedna z najhorších na svete.

Český minister zdravotníctva Roman Prymula v utorkovom prejave apeloval na obyvateľov, aby mu pomohli zvládnuť epidémiu koronavírusu, ktorá sa v Česku nevyvíja priaznivo.

Prostredníctvom televíznych obrazoviek poprosil ľudí, aby verili vládnym opatreniam a dodržiavali ich, pretože bez toho "vírus neporazíme". Dodal, že "nás čakajú naozaj tri zložité a neveselé týždne".

Prymula mal mať prejav pôvodne už v pondelok, ale pre rokovanie vlády o sprísnení opatrení ho presunul, uviedol portál Novinky.cz.

Príhovor ministra odvysielali v hlavnom vysielacom čase Česká televízia (ČT), Nova a Prima.

"Bez každého z vás, bez vášho porozumenia pravidlám a opatreniam, bez vašej dôvery v to, že majú zmysel, a bez ich dodržiavania ten vírus neporazíme. Prosím, pomôže mi v mojej práci. Týka sa to nás všetkých," vyzýval Čechov minister.

Povedal, že chápe frustráciu ľudí, že "Prymula zasa niečo uťahuje, prikazuje, zakazuje, že vláda koná zmätočne, nerozhodne, nepresvedčivo". Dodal, že prijíma zodpovednosť a urobí maximum, aby zabránil explozívnemu šíreniu koronavírusu medzi obyvateľmi.

Pripustil tiež, že v lete mal byť dôslednejší a trvať na znovuzavedení opatrení, aby nenastal rozjazd druhej vlny, ktorú Česko zažíva od začiatku septembra.

Kritici poukazujú na to, že Česko má rekordné počty nových nakazených, hospitalizovaných a mŕtvych aj vinou vlažného prístupu vlády a zásahu premiéra Andreja Babiša. Ten totiž na začiatku školského roka zmiernil pripravované opatrenia.

Situácia v Česku je v súčasnosti jedna z najhorších na svete.

Prymula vysvetlil, že nechce zatvoriť celú krajinu tak ako na jar. A predstavil stratégiu nazvanú "Spoločne".

Táto stratégia stojí na troch pilieroch. Prvým je "robustné" posilnenie lôžkových kapacít, krízové spoluriadenie nemocníc a zaistenie dostatočného financovania. Podľa Prymulu je potrebné napríklad okamžite vyčleniť až 10-tisíc lôžok intenzívnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19.

Druhým pilierom je plošné testovanie. Malo by byť zadarmo a dobrovoľné a malo by pomôcť zachytiť veľké množstvo infikovaných.

Tretím pilierom je zmena v spôsobe komunikácie a zlepšenie informovania verejnosti. Doteraz totiž vyvolávali dojem nezrozumiteľnosti, často nelogickosti a až agresívnosti. "Nákaza sa však aktuálne šíri už skoro nekontrolovateľne. Verte, že vieme, čo robíme," obhajoval Prymula kroky vlády.

Od stredy 13. októbra do 3. novembra sa v ČR zatvoria reštaurácie, všetky stupne škôl okrem materských, obmedzí sa zhromažďovanie ľudí na maximálne šesť osôb. Zakázané sú voľnočasové aktivity ako divadlá, kiná, múzeá, ale aj posilňovne a ďalšie športoviská, pripomenuli Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:04