Reuters
StoryEditor

Teherán nemá jediné voľné miesto na "JIS-kách". Covid môže zabíjať ako vojna s Irakom, varuje šéf nemocnice

15.10.2020, 20:21
Autor:
ČTKČTK
Iránci na sociálnych sieťach popisujú chaotické scény z nemocníc i cintorínov.

V nemocniciach iránskej metropoly Teherán už nie sú žiadne voľné lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Tento týždeň ministerstvo zdravotníctva hlásilo trikrát doteraz najvyššie počty nových prípadov nakazených koronavírusom za 24 hodín.

Ako informovala agentúra AP, aj keď sa situácia v Iráne prudko zhoršuje, vláda nepristúpila k prísnym opatreniam, aké teraz vyhlasujú niektoré európske krajiny, pretože si v čase amerických sankcií nemôže dovoliť uzavrieť ekonomiku.

Iránci na sociálnych sieťach popisujú chaotické scény z nemocníc i cintorínov. Rekordný nárast nakazených Irán hlásil v nedeľu, potom znovu v pondelok a v stredu.

Situácia je kritická

Obsadenosť teheránskych nemocníc je vyššia ako počas prvej vlny epidémie a vodca ajatolláh Alí Chameneí nariadil vojenským nemocniciam rozšíriť kapacity.

Minú Mohrazová zo skupiny, ktorá má epidémiu riešiť, povedala, že situácia je kritická a na jednotkách intenzívnej starostlivosti nie je jediné voľné lôžko.

V Iráne sa nákaza preukázala u viac ako 517-tisíc ľudí a zomrelo vyše 29 600 infikovaných.

Napriek tomu úrady nenechali zavrieť modlitebne, umožnili organizovať vo februári parlamentné voľby aj oslavy výročia islamskej revolúcie. Keď sa nákaza začala v marci rýchlo šíriť, boli uzavreté obchody, ale už o dva týždne sa znovu otvorili rovnako ako reštaurácie. Školy boli od marca zatvorené, ale v septembri vláda naliehala na ich otvorenie.

Pritom odborníci neprestávajú vydávať varovné vyhlásenia - riaditeľ jednej nemocnice v televízii povedal, že koronavírus môže zabiť rovnaké množstvo ľudí, aké padlo počas osemročnej vojny s Irakom v 80. rokoch. Na oboch stranách sa uvádza milión mŕtvych.

Najväčšie mestá sú zavreté

Námestník ministra zdravotníctva, ktorý sa Covidom-19 nakazil v marci, tento odhad odmietol, ale priznal, že skutočný počet mŕtvych môže byť až dvojnásobne vyšší ako oficiálne čísla.

Iránci sa podľa niektorých odborníkov prestali orientovať v spleti protichodných informácií a pokynov, trhoviská, kaviarne aj reštaurácie sú plné ľudí. Predavač mobilných telefónov Rezá Ghásemí si myslí, že vírus je výsledkom sprisahania, ktorého cieľom je strašiť chudobných.

Podľa AP rýchly nárast mŕtvych začína v Teheráne vyvolávať strach a ľudia sa začínajú podriaďovať príkazu nosiť rúška.

Od stredajšej polnoci je na tri dni uzavretých päť najväčších miest vrátane Teheránu. Zákaz vchádzať do nich a vychádzať z nich prestane platiť v nedeľu na poludnie.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:46