TASR/Thibault Camus
StoryEditor

Útok v Paríži. Bol pri ňom sťatý muž

16.10.2020, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Prokuratúra uviedla, že prípad vyšetruje ako "vraždu spojenú s teroristickou organizáciou".

Jednu obeť si dnes vyžiadal útok na predmestí Paríža, ktorý sa vyšetruje ako teroristický. Agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje uviedli, že útočník na ulici odrezal hlavu inému mužovi.

Obeťou je stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý pred časom žiakom ukazoval karikatúry moslimského proroka Mohameda. Podozrivého policajti na úteku postrelili. Zraneniam na mieste podľahol. Francúzski politici čin odsúdili, mnohí z nich vyzvali na boj s islamistickým terorizmom.

Útok sa odohral na predmestí Conflans-Saint-Honorine severozápadne od centra francúzskej metropoly. Podľa AFP, ktorá sa odvoláva na policajný zdroj, jeden muž napadol okolo 17:00 ďalšieho muža neďaleko jednej z miestnych škôl. Reuters uvádza, že jeden zo svedkov počul útočníka kričať Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký).

Podľa niekoľkých francúzskych médií je obeťou útoku 47-ročný stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý pred nedávnom žiakom prednášal o slobode slova a ukazoval im pritom karikatúry proroka Mohameda. Na učiteľa sa následne niekoľko rodičov sťažovalo.

Podozrivý sa dal po čine na útek, policajti ho dostihli na susednom predmestí Éragny. Muž mal podľa médií nôž či inú chladnú zbraň a policajtov sa snažil napadnúť. Tí ho postrelili. Starosta mesta Éragny Thibault Humbert stanicu BFMTV povedal, že útočník strelnému zraneniu podľahol. Na miesto boli povolaní pyrotechnici, aby zistili, či pri sebe nemal muž výbušniny.

Podľa serveru Franceinfo bol útočníkom 18-ročný muž. Na twitteri údajne zverejnil fotografiu z miesta činu. Stanica BMFTV uviedla, že sa narodil v Moskve. Do hľadáčika bezpečnostných zložiek sa podľa stanice predtým nedostal.

Polícia na twitteri vyzvala, aby sa ľudia vyhýbali triede Avenue Roger Salengro v eRange. Podrobnosti k prípadu oficiálne neoznámila. Prípadom sa však začala zaoberať parížska protiteroristická prokuratúra.

Minister vnútra Gérald Darmanin predčasne ukončil návštevu Maroka a vrátil sa do Paríža. Na twitteri uviedol, že na jeho popud začal prácu krízový štáb a že je v kontakte s prezidentom Emmanuelom Macronom aj premiérom Jeanom Castexom. Macrona dnes večer dorazil s ministrom školstva Jeanom-Michelom Blanquerem na miesto činu a čaká sa, že sa k útoku vyjadrí.

Blanquer už na twitteri označil čin za útok na francúzsku republiku. "Naša jednota a naša ráznosť sú jedinými odpoveďami tvárou v tvár ohavnosti islamského terorizmu," napísal na twitteri. Tiež predseda dolnej komory parlamentu Richard Ferrand označil vraždu učiteľa dejepisu za útok na "slobodu prejavu a hodnoty republiky".

"Islamizmus proti nám vedie vojnu: Musíme ho vyhnať z našej krajiny silou," uviedla predsedníčka krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penová.

Ako teroristický čin vyšetruje francúzska polícia tiež septembrový útok v ulici, na ktorej kedysi sídlila redakcia satirického časopisu Charlie Hebdo. Muž z Pakistanu tam dobodal dvoch ľudí, ktorí si z práce vyšli na fajčiarsku pauzu.

Na začiatku septembra týždenník Charlie Hebdo znovu uverejnil karikatúry proroka Mohameda, ktoré ako prvé v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten. Urobil tak pri príležitosti začiatku procesu so 14 ľuďmi, ktorí sú obžalovaní z podielu na atentáte na redakciu časopisu v roku 2015. Atentátnici, bratia Kouachiovci, vtedy zabili 12 ľudí.

Po teroristickom útoku na redakciu Charlie Hebdo nasledovala vo Francúzsku série atentátov, pri ktorých zahynulo podľa AFP 258 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-03-02 21:11:00 - Feat.: - Title: Medzi Francúzskom a Nemeckom nie je pre rozdielne postoje žiadny konflikt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:38