TASR/AP
StoryEditor

Trump zaútočil na uznávaného vedca. Jeho boj proti koronavírusu označil za pohromu

19.10.2020, 22:04
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident sa snaží krátko pred voľbami nahnať čo najviac hlasov.

Americký prezident Donald Trump dnes označil experta Bieleho domu pre boj s koronavírusom Anthonyho Fauciho za pohromu a pokúsil sa ubezpečiť členov svojho volebného štábu, že má stále šancu obhájiť mandát. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tá zároveň pripomína, že do volebného dňa zostáva 15 dní a republikánsky prezident si v prieskumoch príliš dobre nevedie.

Medzi Trumpom a Faucim nepanuje zhoda o tom, ako zvládnuť pandémiu Covidu-19, ktorá si len v Spojených štátoch vyžiadala už skoro ako 222-tisíc mŕtvych a oslabila pozíciu republikánskeho prezidenta pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra.

Fauci sa nedávno ohradil proti Trumpovmu predvolebnému spotu. Podľa experta totiž jeho autori vytrhli z kontextu starý rozhovor, aby navodili dojem, že Fauci chváli kroky Trumpa v boji s koronavírusom.

V nedeľňajšom rozhovore s televíziou CBS Fauci povedal, že ho neprekvapilo, že sa Trump koronavírusom sám nakazil.

"Fauci je pohroma. Keby som ho počúval, mali by sme 500-tisíc mŕtvych," povedal Trump pri rozhovore s pracovníkmi svojej kampane.

"Ľudí to už nebaví"

Trump hovoril zo svojho hotela v Las Vegas pred dvoma mítingami s voličmi v Arizone. Zdôraznil okrem iného, ​​že protipandemická obmedzenia už ľudí frustrujú.

"Ľudia hovoria 'Je to fuk. Jednoducho nás už nechajte na pokoji.' Už ich to unavuje. Ľudí už unavuje počúvať Fauciho a všetkých týchto idiotov," uviedol Trump. Reuters v tejto súvislosti pripomína, že Trumpovi stúpenci na mítingy často chodia bez rúšok a nedodržiavajú rozostupy, napriek odporúčaniam expertov vrátane Fauciho. Trumpov volebný štáb podľa Reuters umožnil novinárom rozhovor počúvať.

"Fauci je milý chlap. Už tu je 500 rokov," poznamenal Trump.

Sedemdesiatdeväťročný Fauci patrí k najrešpektovanejším vedcom v USA a slúžil za vlád republikánskych a demokratických prezidentov. Riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) je od roku 1984.

Trump podľa Reuters naznačil, že Fauciho nezbavil funkcie z obavy z negatívnych reakcií. Svoje frustrácie si prezident na Faucim podľa agentúry začal vybíjať uprostred hovoru, ktorým chcel prezident povzbudiť členov svojho volebného štábu.

Chcú vyhrať voľby

Podľa prieskumov si totiž Trumpov demokratický sok Joe Biden vedie lepšie v celonárodných predvolebných prieskumoch mienky ale aj vo viacerých kľúčových štátov, ktoré zrejme budú pre výsledok volieb rozhodujúce.

"Máme hybnú silu v presný čas, kedy chceme hybnú silu," uviedol pri hovore šéf Trumpovho volebného štábu Bill Stepien.

Prezident následne označil správy o vnútorných sporoch svojho štábu za "kecy" a vyhlásil, že sa teraz cíti byť v lepšej pozícii ako pred poslednými voľbami pred štyrmi rokmi, kedy v zápolení o Biely dom nečakane porazil Hillary Clintonovú.

Manažérka Bidenovej kampane Jennifer O'Malleyová Dillonová cez víkend uviedla, že celonárodné prieskumy sú zavádzajúce, pretože v kľúčových štátoch podľa prieskumov pôjde o tesný súboj.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:40