StoryEditor

Epidémia v Španielsku znovu naberá na sile. Zatvárajú mestá i celé regióny

20.10.2020, 14:08
Autor:
ČTKČTK
V Madride po uplynutí lockdownu zvažujú zaviesť iné opatrenia ako nočný zákaz vychádzania.

Vedenie severošpanielskeho regiónu Navarra kvôli rastúcemu počtu nakazených koronavírusom od štvrtka na dva týždne obmedzí pohyb svojich obyvateľov, opustiť región budú môcť ľudia len z dôležitých dôvodov, napríklad kvôli práci.

Podobná uzávierka platí v Španielsku, kde sa počet nakazených od začiatku pandémie už blíži k miliónu, v množstve miest, vrátane jeho metropoly Madridu, kde má však toto opatrenie skončiť v sobotu.

Nočný zákaz vychádzania

Vedenie madridského regiónu, ktorý je najhoršie postihnutou oblasťou v krajine, zvažuje rôzne varianty, ako šírenie epidémie od soboty obmedziť.

Dnes oznámilo, že zvažuje požiadať centrálnu vládu o vyhlásenie nočného zákazu vychádzania. Platiť by mohol od polnoci, aby sa "rešpektoval čas večere" a obmedzili sa tak škody prevádzkovateľov reštaurácií, napísal denník La Vanguardia.

Nočné zákazy vychádzania vyhlásili v predchádzajúcich dňoch niektoré európske mestá, tento zákaz platí napríklad od soboty vo Francúzsku v deviatich najväčších mestách (teda pre asi 20 miliónov Francúzov) medzi 21:00 a 6:00 hodinou a odo dneška v rovnakom čase v Slovinsku (dva milióny ľudí).

Denné prírastky v Španielsku:

Reprofoto/Worldometers.info

Madrid chce uvoľnenia

Obmedzenie pohybu pre obyvateľov Madridu a niekoľko ďalších miest madridského regiónu, ktoré vyprší z piatka na sobotu, zaviedla španielska vláda napriek regionálnej vláde vyhlásením núdzového stavu. Jeho predĺženie zatiaľ nechystá.

​Do piatku sa očakáva, že vedenie madridského regiónu vyhlási opatrenia, ktoré španielska vláda bude považovať za dostatočné.

Šéfka madridského regiónu Isabela Diazová presadzuje karanténne obmedzenia iba v takzvaných zdravotníckych zónach s najhoršou epidemickú situáciou, čo však v predchádzajúcich týždňoch španielska vláda nepovažovala za dostatočné opatrenie.

Reprofoto/Worldometers.info

Obmedzenia vo viacerých mestách

Radnica madridskej metropoly už oznámila, že zruší tradičné trojkráľové procesie začiatkom januára a že pripravuje obmedzenie na vianočné sviatky. Rozhodne sa podľa aktuálnej epidemické situácie, obmedzená však zrejme zostane návštevnosť verejných uzavretých priestorov.

Ďalšie karanténne obmedzenia okrem Navarry, kde sa dotknú takmer 700-tisíc obyvateľov a kde sa novo aj zatvoria bary a reštaurácie, oznámila tento týždeň aj vláda regiónu Kastília-León, ktorá uzavrela oddnes na dva týždne mestá Burgos (asi 175-tisíc obyvateľov), Aranda de Duero (33-tisíc) a Miranda de Ebros (35-tisíc) a predĺžila uzávierky v Palencii a León. Už od soboty platí aj obmedzenie pohybu pre asi 145-tisíc obyvateľov Salamanky.

Pritvrdí aj Katalánsko

Opatrenia sprísňuje aj druhý najhoršie postihnutý španielsky región Katalánsko, ktorý od víkendu na dva týždne zavrel bary a reštaurácie (smie predávať len jedlo so sebou) a odo dneška nariadil zatvoriť od 22:00 do 7:00 obchody s nonstop prevádzkou.

Cieľom opatrenia je zamedziť šíreniu koronavírusu najmä medzi mladými, ktorí po uzavretí barov v týchto obchodoch nakupovali alkohol a združovali sa inde, hoci sú v Katalánsku zakázané zhromaždenia viac ako šiestich osôb. Uzávierky obchodov v noci sa chce katalánska vláda vyhnúť zavedením nočného zákazu vychádzania.

Počet hospitalizovaných s chorobou covid-19 v Katalánsku výrazne rastie, za posledných 10 dní sa zdvojnásobil, v niektorých nemocniciach strojnásobil.

Preto niektoré katalánske nemocnice rušia plánované operácie, iné to zvažujú počas týždňa či dvoch. Dôvodom je aj rastúci počet nakazených zdravotníkov.

01 - Modified: 2020-06-12 12:37:57 - Feat.: 0 - Title: Účet za tisícky mŕtvych. V Taliansku a Španielsku žalujú politikov za koronavírus 02 - Modified: 2020-07-25 20:24:22 - Feat.: 0 - Title: Británia vyradila Španielsko zo zoznamu bezpečných krajín 03 - Modified: 2020-10-09 09:12:02 - Feat.: 0 - Title: Nové objavy o koronavíruse: Koľko vydrží na koži a ako naň vplýva spánok
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:37