Reuters
StoryEditor

Európa sa môže poučiť na príklade Talianska. Na obmedzenia tam ľudia nefrflú

20.10.2020, 15:15
Autor:
ČTKČTK
Taliansko bolo na jar najviac zasiahnutou európskou krajinou.

Začiatkom marca upierala celá Európa pohľady smerom k Taliansku, kde sa nezadržateľnou rýchlosťou šíril nový koronavírus, ktorý položil na lopatky celý zdravotný systém.

Niektoré krajiny sa snažili poučiť sa čo najrýchlejšie z prvých talianskych skúseností s bojom proti pandémii, iným to trvalo trochu dlhšie, než na vlastnej koži spoznali, že by sa problém nemal zanedbať.

​Jedným z poučení môže byť, že Taliani na obmedzenia, ktoré im boj s nákazou priniesol, teraz príliš nefrflú.

Po jednej z najdlhších a najprísnejších celoštátnych karantén na svete sa Taliansku podarilo dostať vírus pod kontrolu a situácia sa obrátila.

Z čiernej ovce Európy sa stal modelový štát, kde si občania aj za letných mesiacov často spontánne nasadzovali rúška, kde sa až úzkostlivo dodržiavali bezpečnostné rozstupy a kde sa teplota merala každému, kto vstúpil do samoobsluhy.

Poučili sa z kritickej jari

"Musím povedať, že medzi svojimi priateľmi nepoznám nikoho, kto by proti antikovidovým opatreniam frflal," hovorí janovský podnikateľ Paolo Lucon.

"Moji spoluobčania ma svojou zodpovednosťou neprestávajú prekvapovať. Myslím, že sme sa poučili z traumy prvých ťažkých mesiacov zdravotníckej krízy," dodáva s ľahkým úsmevom.

Táto nebývalá disciplinovanosť sa donedávna premietala na nízkych počtoch osôb infikovaných Covidom-19.

​Zatiaľ čo mnohé európske štáty zaznamenali po bezstarostných letných mesiacoch prudký rast nákazy, Apeninský polostrov patril v tomto smere ešte v prvej polovici októbra k najbezpečnejším miestam na kontinente.

Avšak, druhá vlna pandémie v posledných dňoch dorazila aj do Talianska a jej obyvatelia sa nevyhnú novým obmedzujúcim opatreniam.

Rázne opatrenia

Celoštátne reštrikcie bolo možné prijať vďaka naďalej trvajúcemu núdzovému stavu v krajine, ktorý bol začiatkom mesiaca predĺžený až do 31. januára. Podľa posledného oficiálneho nariadenia premiéra Giuseppe Conteho je teraz povinná uzávierka barov a reštaurácií o polnoci.

Pri stole v reštaurácii smie spoločne sedieť maximálne šesť osôb a obsluhu pri bare je potrebné zastaviť už o 18:00.

Práca v štátnej administratíve musí byť z troch štvrtín prevádzkovaná z domu a súkromným firmám sa odporúča, aby home office pokiaľ možno uprednostňovali.

Kontaktné športy sú zakázané, telocvične a bazény majú týždeň na to, aby sa prispôsobili novým normám.

Premiérov dekrét je platný pre celé Taliansko, ale administratívy jednotlivých regiónov môžu opatrenia vo vnútri svojich administratívnych oblastí ešte sprísniť.

Najpostihnutejšie regióny, ako je Lombardia a Kampánia, pritvrdili pravidlá ešte pred Conteho vystúpením. V Miláne je napríklad obmedzený predaj alkoholu a zakázané kolektívne športy už viac ako týždeň.

Regióny pritvrdzujú

V Neapole a okolí boli 16. októbra uzavreté všetky školy až do konca mesiaca, čo vyvolalo ostrú kritiku zo strany verejnosti i politikov. Sama ministerka školstva Lucia Azzolinaová označila rozhodnutie tohto regiónu za "veľmi vážne a úplne chybné".

Povedala, že ak sa v Kampánii prípady nákazy množia, nie je to vinou škôl, kde je zdravotná situácia veľmi prísne sledovaná. Regionálne vlády však majú v Taliansku tak veľkú autonómiu, že v tejto situácii ministerstvo školstva na veci nič nezmení.

Mnoho rodičov v Kampánii proti rozhodnutiu o uzavretí škôl protestuje. Medzi tých, ktorí sa sťažujú, patrí aj mladá mamička Lina Careggiová.

"Naše deti boli šesť mesiacov bez normálnej výučby v triedach a cez internet sa toho veľa nenaučili. Pre tých najmenších je osobný kontakt s učiteľmi dôležitý. Teraz keď sa v Neapole školy zase zavreli, mám naozaj obavy o vzdelanie svojho osemročného syna," cnie si .

Hoci sa množstvo nakazení a úmrtí na Covid-19 v Taliansku ešte zďaleka nepribližuje dramatickému stavu z marca a apríla, talianske úrady sa držia v pohotovosti. Oproti prvej vlne sú nemocnice pripravenejšie, obstaralo sa viac ventilátorov a lôžok v intenzívnej starostlivosti.

Problémom však zostáva rozdiel vo vybavenosti medzi industriálnym severom krajiny a chudobnejšími južnými oblasťami. Taliansky juh zostal pred šiestimi mesiacmi pandémiou relatívne ušetrený.

Ak sa však situácia bude naďalej zhoršovať, mohla by táto časť krajiny spoznať prinajmenšom tak vážnu zdravotnú krízu, akú zažili severné regióny na jar.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:48