Facebook/Blesk.cz
StoryEditor

Prymulu prichytili v reštaurácii a bez rúška. Babiš ho vyzval na rezignáciu, minister ju odmieta

23.10.2020, 10:10
Autor:
ČTKČTKlrelrepmapma
Reštaurácie v Česku majú byť zatvorené a jedlo môžu vydávať len cez okienko.

Českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu prichytili reportéri Blesku v stredu v noci pri jednej z pražských reštaurácií.

Podľa vládnych nariadení však tieto podniky musia v súčasnosti byť uzavreté. Prymula, ktorý navyše bol v tesnej blízkosti cudzích osôb bez rúška, tak porušil aj ďalšie opatrenia, ktoré sám presadzuje.

Premiér Andrej Babiš vyzval ministra na rezignáciu, ten ju však odmietol. 

Prymulov osud je tak v rukách prezidenta Miloša Zemana, ktorý dal už najavo, že sa mu ho odvolávať nechce.

​"Je to pre mňa absolútny šok, nechápem, keď požadujeme od ľudí, aby dodržiavali pravidlá, nosili rúška dokonca aj v aute, a komplikujeme život ľudí tým, že sme zavreli reštaurácie a obchody, obmedzujeme ľudí v pohybe, tak musíme ísť príkladom," vyhlásil Babiš.

Ak neodstúpi, tak ho odvolá 

Podľa neho sa takáto chyba nedá ospravedlniť. "Je mi úplne jedno, čo tam pán minister s pánom Faltýnkom robili. Nemôžeme kázať vodu a piť víno. Myslím si, že pán minister by mal ísť príkladom bez ďalších vytáčok," pokračoval Babiš.

"Z toho dôvodu som požiadal ministra o rezignáciu. V prípade, že by to neurobil, tak ho odvolám," dodal premiér, čím mienil, že o odvolaní ministra požiada prezidenta Miloša Zemana, ktorý je na to ako jediný podľa ústavy oprávnený.

"Pana Faltýnka som požiadal o rezignáciu na funkciu prvého podpredsedu hnutia ANO. Mňa to veľmi mrzí, ospravedlňoval sa za to všetkým," dodal premiér s tým, že inak Faltýnka zosadí zo straníckej funkcie sám.

Prymula: Myslím, že som toho zas toľko nevykonal

Prymula predtým svoje pochybenie zľahčil. "Ja si myslím, že som toho zas toľko nevykonal. Predvčerom som bol na ministerstve do 21:20, potom som bol pozvaný na urgentnú schôdzku, vzhľadom k tomu, že ďalší deň malo byť obmedzenie pohybu. Na tú schôdzku som dorazil na pol desiatu, to presne neviem," uviedol minister v rozhovore pre týždenník Respekt.

"Nie je pravdou, že som tam vstupoval bez rúška, v aute som bol s rúškom a do toho salóniku, kam som bol pozvaný, som prišiel s rúškom. A asi o 23:20 alebo 23:30 som to rokovanie opúšťal, cez ten dvor som rúško nemal, potom som si ho v aute vzal. Ak som niečo porušil, tak jedine že som rúško nemal v čase, keď som nasadal do auta, kedy tam bol člen ochranky," opísal ďalej.

Podľa jeho slov nevedel, že malo byť v rokovaní v reštaurácii. "Ja som prišiel na stretnutie, ktoré bolo v reštaurácii, v salóniku reštaurácie, a ja som tam nešiel na účely stravovania sa, ale na účely rokovania," opísal ďalej.

Minister sa v reštaurácii stretol so šéfom poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom.

V reštaurácii boli podľa portálu v rovnakom čase aj ďalší ľudia, vrátane predsedu poslancov ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil tiež na to, že Prymula nemal pri odchode z podniku nasadené rúško.

Podľa Blesku dorazil Prymula do reštaurácie Rio 's na Vyšehrade v stredu pred 22:00. Z podniku potom vychádzali ďalší ľudia, minister odišiel okolo 23:30. Denník uviedol, že Prymula si rúško nenasadil nielen pri nastupovaní do auta, keď mu vodič držal dvere, ale ani potom vo vozidle.

Faltýnek sa ospravedlnil

​Faltýnek z podniku vyšiel ešte asi o hodinu neskôr, uviedol Blesk. Odišiel autom, ale za nejaký čas sa znova vrátil a bol pred reštauráciou s jej majiteľom Raimundom Špundom. Obaja muži sa bavili, ani jeden z nich nemal nasadené rúško. Reštaurácia Rio 's na svojom webe uvádza, že je kvôli nariadeniu vlády momentálne zatvorená.

Faltýnek sa vo štvrtok v Snemovni za stretnutie s Prymulom ospravedlnil. Povedal, že ide o jeho chybu. S majiteľom reštaurácie sa pozná. S Prymulom preberal misiu vojenských zdravotníkov zo Spojených štátov.

Prymulov odchod chcú okrem opozície aj členovia vlády

Minister vnútra a šéf Ústredného krízového štábu Jan Hamáček a minister kultúry Lubomír Zaorálek, ktorí sú obaja z ČSSD, Prymulu vyzvali k odstúpeniu z funkcie. "Pravidlá platia bez pardonu pre všetkých. Ignorovať nosenie rúška je absolútny výsmech občanom našej republiky, je to jednoznačne neospravedlniteľné zlyhanie," uviedol pre iDNES.cz.

Podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa je prípad osobnou záležitosťou Prymulu. "Musí sám zvážiť, či keď on vyhlásil nejaké povinnosti pre občanov, tak či ich môže sám porušiť," povedal na otázku portálu iDNES.cz, či by mal minister rezignovať.

Komunisti teraz podporujú vládu ÁNO a ČSSD, podľa Filipa by na tom incident nemal nič zmeniť. "Osobné excesy jednotlivcov nie sú predmetom našej dohody o tolerancii. Ja posudzujem ľudí podľa ich práce a dohodu podľa jej plnenia, personálne veci do nej nezasahujú, "povedal.

Pokrytectvo a papalášstvo

Román Georga Orwella Zvieracia farma pripomenul šéf Starostov a nezávislých (STAN) Vít Rakúšan.

"Presne tak to je u nás. Všetci sú si rovní, niekto rovnejší. Títo papaláši nemôžu viesť dobre náš štát v kríze. Nemajú na to nielen manažérsky, ale hlavne morálne," uviedol. Rezignácia ministra je podľa neho na mieste, pretože bez dôvery sa vládnuť nedá. "Vláda papalášov, pokrytcov a nadľudí. Pán minister odstúpte! Nikto už vám nemôže veriť ani nos medzi očami! " dodal podpredseda STAN Petr Gazdík.

"Denne zomierajú ľudia. Zdravotníci sa na pokraji vyčerpania starajú o chorých. Tisíce domácností riešia, z čoho budú vôbec žiť. A v takejto situácii minister zdravotníctva poruší všetky mysliteľné pravidlá. Pán Prymula, rezignujte," uviedla na Twitteri predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

01 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel 04 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 05 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:04