Reuters
StoryEditor

Macron chce zakročiť proti islamskému separatizmu. Erdogan mu odporučil vyšetrenie

24.10.2020, 20:48
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident pohrozil zásahom proti časti moslimskej komunity vo Francúzsku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes odporučil svojmu francúzskemu náprotivkovi Emmanuelovi Macronovi, aby sa podrobil psychiatrickému vyšetreniu.

Erdogan Macrona kritizuje za jeho politiku voči moslimom a islamu, informovala agentúra AFP.

Elyzejský palác označil výroky tureckého prezidenta za neprijateľné a oznámil, že Francúzsko odvoláva z Ankary na konzultácie svojho veľvyslanca.

Francúzsky prezident pohrozil zásahom proti časti moslimskej komunity vo Francúzsku a chce tiež zakročiť proti tomu, čo nazval islamský separatizmus.

Vražda učiteľa v Paríži

Sprísniť boj s radikálnym islamizmom sa prezident a vláda premiéra Jeana Castexa rozhodli minulý týždeň potom, čo 18-ročný Čečenec zavraždil na parížskom predmestí učiteľa Samuela Patyho.

Motívom činu, ktorý je vyšetrovaný ako teroristický, bolo podľa polície to, že pedagóg pred časom ukazoval žiakom pri prednáške o slobode slova karikatúry proroka Mohameda.

"Všetko, čo sa dá povedať o hlave štátu, ktorá týmto spôsobom zachádza s členmi odlišných náboženských skupín, je toto: najprv choďte na vyšetrenie svojho duševného stavu," vyhlásil dnes Erdogan v televíznom prejave.

Zákon proti radikálnemu islamu

Už v minulosti označil za provokáciu Macronove výroky o islamskom separatizmu a plánoch na nevyhnutný zásah do záležitostí islamu vo Francúzsku. Návrh zákona proti radikálnemu islamu má byť zverejnený v decembri.

Má posilniť republikánske princípy a sekularizmus a jeho súčasťou bude aj návrh väčšej kontroly financií mešít a zákazu profesionálnej prípravy imámov v cudzine.

Erdogan už začiatkom októbra označil Macronov výrok o islamskom separatizmu za urážku.

Elyzejský palác dnes označil výroky tureckého prezidenta za "neprijateľné". "Vyzývame Erdogana, aby zmenil kurz svojej politiky, lebo je nebezpečná vo všetkých ohľadoch," uviedol Macronov úrad. Francúzsko sa podľa neho rozhodlo predvolať svojho veľvyslanca v Turecku na konzultácie.

Elyzejský palác tiež poznamenal, že "medzi kondolenciami a vyjadreniami podpory po vražde Samuela Patyho chýba tá od tureckého prezidenta".

Macronov úrad znovu vyzval Turecko, aby ukončilo "nebezpečné dobrodružstvo v Stredomorí", a odsúdil jeho "nezodpovedné správanie" v konflikte o Náhorný Karabach.

Ako pripomína agentúra Reuters, Francúzsko aj Turecko sú členovia NATO, ale majú veľmi odlišné názory na mnoho politických otázok týkajúcich sa Sýrie, Líbye, námorného práva vo východnom Stredomorí alebo konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach.

01 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 02 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:47