Reuters
StoryEditor

Anglicko čaká štvortýždňový lockdown, oznámil Johnson

31.10.2020, 19:39
Autor:
TASRTASR
Ohlásený plošný lockdown na území celého Anglicka sa začne vo štvrtok a potrvá do 2. decembra.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu oznámil, že v Anglicku bude zavedený druhý lockdown, ktorý potrvá štyri týždne. Uviedol to potom, ako celkový počet prípadov nákazy presiahol jeden milión.

"Teraz je čas konať, pretože nemáme inú možnosť," povedal Johnson v televíznom prejave zo sídla britskej vlády na londýnskej Downing Street. "Vírus sa šíri ešte rýchlejšie, ako to predpovedal... najhorší scenár vývoja našich vedecký poradcov".

​Ohlásený plošný lockdown na území celého Anglicka sa začne vo štvrtok a potrvá do 2. decembra. Bez tohto opatrenia by mohlo v krajine denne zomierať na koronavírus aj niekoľko tisíc ľudí, varoval Johnson, ktorý sa doposiaľ spoliehal na lockdowny v najviac potihnutých regiónoch.

Experti však premiéra varovali, že bez nových prísnych opatrení nebudú anglické nemocnice už o niekoľko týždňov schopné prijímať nových pacientov s koronavírusom.

V rámci nového lockdownu budú môcť bary a reštauráciu ponúkať iba jedlo a nápoje so sebou a otvorené budú len obchody s nevyhnutným tovarom.

Kaderníctva a ďalšie prevádzky poskytujúce služby zostanú zavreté. Ľudia budú môcť opúšťať svoje domovy len v niekoľkých, presne stanovených prípadoch. Zakázané bude aj cestovať na dovolenky do zahraničia.

Na rozdiel od prvého, jarného lockdownu zostanú aj naďalej otvorené školy, univerzity, výrobné továrne a budú pokračovať stavebné práce.

Nový lockdown bude platiť len na území Anglicka, kde má takéto opatrenia právomoc zavádzať ústredná britská vláda. V ostatných častiach Spojeného kráľovstva - Škótsku, Severnom Írsku a Walese - o takýchto krokoch rozhodujú regionálne vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:31