StoryEditor

Dzurinda v HNtelevízii: Nikto v USA nemá také skúsenosti, Bidena čaká kľúčová úloha

09.11.2020, 23:00
Dosluhujúci americký prezident stavil na kartu polarizácie a nevyšlo mu to, tvrdí bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

Ako ste prijali správu o Bidenom víťazstve?
V tej časti politického spektra, ktorá si želá silnú, spoľahlivú a proeurópsky ladenú Ameriku, sa ujal výraz „s úľavou“. Istú úľavu som pocítil aj ja. Počas prezidentovania Donalda Trumpa som totiž vnímal vývoj v Spojených štátoch, a teda aj v globálnej politike, nie veľmi pozitívne.

Pred voľbami som neskrýval, že si želám zmenu, pretože svet veľmi závisí od USA a bude závisieť aj ďalej. Od toho, ako sa darí Spojným štátom, do veľkej miery závisí aj bezpečnosť Európy a nášho okolia.


Voľby sa preklopili na stranu Bidena, čo však na začiatku nebolo isté. Museli sme si počkať sa spočítavanie hlasov, ktoré trvalo päť dní, pretože veľa ľudí volilo poštou. Očakávali ste, že vyhrá Biden?
Nie som počítačový expert alebo matematický génius, ktorý modeluje prieskumy verejnej mienky. Mám však veľkú politickú prax. Aj preto viem, že keď sme súťažili s pánom Mečiarom či s Robertom Ficom, tak sme mali odmerané, že na začiatku sme vždy prehrávali.

Pretože vidiek väčšinou volil pána Mečiara, väčšie mestá SDK alebo SDKÚ. My sme vždy čakali na tie najväčšie okrsky v Prešove, Košiciach či Bratislave. Odtiaľ však výsledky prichádzali nakoniec. To je prvý motív, ktorý ma viedol, moje inštinkty.

Po druhé som si v USA všimol, že vzhľadom na pandémiu štáty umožňovali voliť skôr alebo poštou. Ten systém je pomerne komplikovaný, každý štát má vlastnú legislatívu, ale všetko mi naznačovalo, že treba byť pri očakávaniach veľmi opatrný. Vedel som, že Demokratická strana kampaňuje tak, aby voliči volili poštou, pán prezident Trump od toho svojich voličov, naopak, odrádzal.

Preto sa očakávalo, že keď sa spočítajú hlasy, ktoré prišli poštou, tak to budú práve demokratické hlasy...
Presne tak. A myslím si, že práve na tomto postavil svoju antipropagandu Trump. Chcel veľmi seknúť sčítavanie hlasov. Vyhlasoval vety, pri ktorých je neuveriteľné, že prichádzali z úst prezidenta USA. Napríklad o tom, že je proti spočítavaniu hlasov, ktoré prídu do volebných miestností po skončení termínu volieb. V konečnom dôsledku mi však inštinkt hovoril pomerne dlho pred voľbami, že Spojené štáty sú zrelé na zmenu.

Čo Bidenovi vyhralo voľby? Veľa ľudí hovorilo o tom, že voľby s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:43