Reuters
StoryEditor

USA pohrozili Číne sankciami po odvolaní hongkonských poslancov

12.11.2020, 07:10
Autor:
TASRTASR
Washington uvalí ďalšie sankcie na Čínu, ktorú po odvolaní štyroch prodemokratických poslancov viní zo "zjavného porušenia" autonómie Hongkongu.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien v stredu varoval, že Washington uvalí ďalšie sankcie na Čínu, ktorú po odvolaní štyroch prodemokratických poslancov viní zo "zjavného porušenia" autonómie Hongkongu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

"Pokiaľ ide o nedávne kroky Pekingu týkajúce sa diskvalifikácie prodemokratických zákonodarcov z hongkonskej Legislatívnej rady niet žiadnych pochybností, že Komunistická strana Číny zjavne porušila svoje medzinárodné záväzky," uviedol O'Brien.

Dodal, že USA budú aj naďalej "sankcionovať osoby zodpovedné za potláčanie slobody Hongkongu".

Stály výbor Všečínského zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) po utorňajšom a stredajšom zasadnutí prijal uznesenie o odvolaní všetkých poslancov, ktorí podporujú nezávislosť Hongkongu alebo spochybňujú čínsku zvrchovanosť nad týmto autonómnym územím.

Všetci štyria odvolaní poslanci - Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki a Kenneth Leung - sú však považovaní za umiernených a nikdy nepodporovali nezávislosť Hongkongu, píše spravodajská stanica BBC.

Ďalší prodemokratickí poslanci avizovali, že vo štvrtok podajú demisiu. V hongkonskom parlamente tak zostanú už len pročínski poslanci, ktorí tam už teraz majú väčšinu kresiel. To by umožnilo prijímanie zákonov vyhovujúcich Pekingu bez akejkoľvek opozície.

V pondelok Spojené štáty uvalili sankcie na ďalších štyroch čínskych predstaviteľov obvinených z obmedzovania slobôd v Hongkongu vrátane predsedníčky Oddelenia národnej bezpečnosti hongkonských policajných zložiek Edwiny Lau.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:44