Reuters
StoryEditor

Švédsky experiment nepriniesol očakávaný výsledok. Je to záhada, priznáva hlavný epidemiológ

14.11.2020, 07:58
Švédsko sa stalo symbolom prvej vlny Covidu, keď vtedy ekonomiku výrazne neobmedzovalo. 

V posledných dňoch sú na tom Švédi najhoršie zo severských krajín a opakuje sa scenár z jari, aj keď tentoraz sa aj oni rozhodli život aspoň čiastočne obmedziť.

Môžu si to dovoliť, ekonomicky jar prežili s minimálnymi stratami, aj keď dobré výsledky boli vykúpené ľudskými životmi. Nakazení pribúdajú každý deň po tisícoch, zatiaľ čo v susedných štátoch je zatiaľ relatívny pokoj.

​Známa virologička Lena Einhornová to označila v reakcii na otázku Financial Times za dramatický neúspech a pre súčasné nárasty nemá vysvetlenie. Spomenula pritom osemnásobne väčší počet nakazených na počet obyvateľov v porovnaní s Nórskom. Nad touto záhadou si škrabe hlavu aj hlavný epidemiológ Anders Tegnell.

Ešte pritom v priebehu leta, keď sa bilancovala prvá vlna nákazy vírusom SARS-CoV-2, to pre neho oproti iným krajinám vyzeralo optimisticky. Ak by sa potvrdila jeho vízia, mohli by byť obyvatelia odolnejší, pričom ekonomika by sa zásadne nespomalila.

Skúsili inú cestu

Ešte predtým sa však vďaka odlišnej stratégii stalo Švédsko veľmi diskutovaným štátom, aj keď počas nástupu covidu na neho ostatní pozerali skôr ako na odstrašujúci príklad a jeho úmysel spochybňovali.

Krajina je so svojimi zhruba 10,2 miliónmi obyvateľov populačne porovnateľná s Českom a od začiatku volila opačnú taktiku v boji s pandémiou než väčšina krajín Európy.

Strojca švédskeho postupu Anders Tegnell odmietol lokálnu aj celoštátnu alternatívu karantény, ku ktorej pristupovali európske štáty po vzore Číny.

Tegnell argumentoval tým, že uzatváranie obchodov, kaviarní, škôl a celkovo miest, kde sa ľudia stretávajú, je zbytočnou ranou pre ekonomiku, pretože vírus tu s nami bude nastálo a musíme sa s ním naučiť žiť.

​Vyzýval občanov, aby sa správali zodpovedne, neskôr vedenie krajiny pristúpilo len k veľmi miernym opatreniam. Oproti krajinám na juhu Európy nahrávala úspechu aj typicky chladná povaha tamojšieho obyvateľstva, ktorá je neporovnateľná napríklad so Španielmi či Talianmi.

S nástupom druhej vlny postup Švédsko zopakovalo, aj keď v posledných dňoch musela aj tunajšia vláda benevolentný prístup zmeniť a pritvrdiť. Počet infikovaných totiž v posledných dvoch týždňoch rástol, až pribúdalo okolo štyritisíc prípadov denne.

Len za piatok potom pribudlo 5990 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo pre krajinu znamenalo najviac nových prípadov od začiatku epidémie. S covidom-19 vo Švédsku v piatok zomrelo ďalších 42 ľudí.

Večery bez alkoholu

Od 20. novembra do konca februára budúceho roka sa tak vo Švédsku napríklad nebude smieť po 22:00 predávať alkohol. Všetky podniky, ktoré majú k jeho podávaniu oprávnenie, teda predovšetkým reštaurácie, bary a krčmy, budú musieť zatvoriť o 22:30.

Obyvatelia trinástich regiónov z celkových 21 majú odporučené pracovať z domova, vyhýbať sa verejnej doprave a zníženie sociálnych kontaktov mimo rodiny.

Aspoň jedno z týchto odporúčaní sa týka viac ako dvoch tretín Švédov. Novo prijaté opatrenia sa však stále vo väčšine prípadov pohybujú v rovine osobnej zodpovednosti. Severská krajina je napríklad jedinou v Európskej únii, ktorá v žiadnom priestore okrem nemocničných zariadení, nevynucuje nosenie ochrany úst a nosa.

Zachránili ekonomiku

Švédsku sa každopádne úspešne podarilo zachrániť svoju ekonomiku od hlbšieho prepadu: podľa najnovších jesenných dát Európskej únie klesne o 3,4 percenta, čo patrí k najnižším znížením vôbec. Pre ilustráciu Španielsku prognóza prisúdila 12,4 percentný prepad, Taliansku približne 10 percentný, Slovensku 7,7 percentný a Nemecku 5,6 percentný.

Európskej únii ako celku podľa odhadu klesne hrubý domáci produkt o 7,4 percenta. Prognóza výslovne spomína prístup vlády ako jeden z niekoľkých kľúčových faktorov.

Záchrana ekonomiky si však vybrala aj svoju daň v stratách na životoch. So zhruba šiestimi tisíckami zosnulými počas prvej vlny Švédsko ďalekosiahlo prevyšovalo počty obetí na Covid z okolitých štátov, ako sú Dánsko, Fínsko či Nórsko.

V auguste tamojší štatistický úrad informoval, že v prvej polovici roka 2020 v krajine zomrelo najviac ľudí v porovnaní s rovnakým obdobím za posledných 150 rokov. Bola to stávka na zisk imunity, ktorá sa však teraz zdá veľmi neistá.

Imunita druhú vlnu nezastavila

Nádej Tegnell ešte v lete tiež vkladal do veľkej zamorenosti obyvateľstva, ktorá by tak logicky mala mať protilátky a byť imúnna voči infekcii. "Nesúďte Švédsko, kým nenastane jeseň," citujú Tegnellova slová z mája novinári The Financial Times vo svojom štvrtkovom článku.

Lenže, ako je z mnohých prípadov po celom svete zdokumentované, imunita nie je vždy 100-percentná a má obmedzenú trvanlivosť, najčastejšie vedci spomínajú tri mesiace, aj keď výskum stále beží.

"Je to veľká záhada," odpovedal Anders Tegnell v stredu už opatrnejšie na otázku novinárov Financial Times smerujúcu na to, kto má, a kto nemá imunitu a čo to ovplyvňuje. Situácia sa totiž vyvíja inak, než si na severe Európy mysleli.

"Teraz jeseň dorazila a počet hospitalizácií s covidom rastie vo Švédsku rýchlejšie než kdekoľvek inde v Európe," píšu FT. Počet hospitalizovaných sa tu vraj aktuálne zdvojnásobuje každých osem dní. Podľa vládnej tlačovej konferencie, ktorá prebehla vo štvrtok, leží vo vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti 130 osôb.

Inde už zavádzajú lockdown

Financial Times píšu, že Švédsko už prekročilo v počte pozitívnych testov bod, kedy iné európske krajiny zaviedli lockdown. Jedna pätina všetkých covidových testov je tu pozitívnych. V celkovom počte všetkých vykonaných covidových testov je Švédsko porovnateľné opäť s Českom.

Obe krajiny vykonali okolo 2 650 000 testov. V Česku, ktoré bolo najhoršou európskou krajinou, sa podiel pozitívnych testov voči všetkým vykonaným pohyboval počas vrcholu druhej vlny okolo 30 percent, teraz by mal podľa najnovších dát klesať k 20 percentám.

"Čelíme situácii, ktorá by mohla ešte sčernieť ako noc," povedal tento týždeň švédsky premiér Stefan Löfven. Podľa dát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb má Švédsko v priemere posledných dvoch týždňov 485 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Vo Fínsku je to 54, na Islande 124, v Nórsku 140 a v Dánsku 257. 

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:28