Reuters
StoryEditor

Zúfalý hazard. Podľa Sorosa by Európska únia nemala v spore s Maďarskom a Poľskom ustúpiť

20.11.2020, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Veto dvojice členských krajín sa vzťahuje na plánovaný fond koronavírusovej pomoci vo výške 750 miliárd eur, tak aj na celý sedemročný rozpočet únie vo výške takmer 1,1 bilióna eur.

Európska únia si s ohľadom na svoje hodnoty nemôže dovoliť ustúpiť tlaku Maďarska a Poľska, ktoré blokujú prijatie únijného rozpočtu pre nesúhlas s tým, aby čerpanie európskych peňazí bolo podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu.

V komentári pre Project Syndicate to napísal americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Hovorca maďarskej vlády dnes zopakoval, že z pohľadu Budapešti je "nulová šanca" na to, aby krajina rozpočet v súčasnej podobe podporila.

​Poľský parlament má hlasovať o uznesení na podporu vlády vo Varšave, ktorá s podmienečným čerpaním z rozpočtu tiež ostro nesúhlasí.

Veto dvojice členských krajín sa vzťahuje na plánovaný fond koronavírusovej pomoci vo výške 750 miliárd eur, tak aj na celý sedemročný rozpočet únie vo výške takmer 1,1 bilióna eur.

"Hoci obe krajiny sú najväčšími príjemcami peňazí z rozpočtu, ich vlády tvrdošijne odmietajú podmienku dodržiavanie právneho štátu, ktorú únia prijala na želanie Európskeho parlamentu. Vedia, že vládu práva markantným spôsobom porušujú a nechcú za to niesť následky," napísal Soros.

Podľa neho je veto rozpočtu zo strany Varšavy a Budapešti "zúfalým hazardom", ktorý je o to nebezpečnejší, že prichádza v čase koronavírusovej pandémie.

Podľa amerického filantropa má únia v ruke nástroje, ako si s odporom oboch štátov poradiť, a nemala by im preto ustupovať. Soros upozornil na to, že v prípade, ak by sa krajiny na novom rozpočte nedohodli, bude únia fungovať v rozpočtovom provizóriu, teda na základe predĺženia doterajšieho rozpočtu.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu povedal, že by poslanci mali hlasovať o uznesení, ktorým by vládu v jej odpore voči podmienenému čerpaniu peňazí podporili.

​Vicemaršál Sejmu Ryszard Terlecký oznámil, že parlament bude o rezolúcii hlasovať ešte v piatok. Hoci v parlamente majú väčšinu vládni nacionalisti zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), nie je výsledok hlasovania istý, upozornila agentúra Reuters.

Vládna koalícia totiž nie je v tejto záležitosti jednotná. "Nie je tajomstvom, že v koalícii existujú rozpory," povedal rozhlasovej stanici Siodma9 minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro.

"Je tu nulová šanca, že by rozpočet únie alebo záchranný fond mohli začať fungovať v súčasnej podobe," uviedol hovorca maďarského úradu vlády Gergely Gulyás.

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:15