Reuters
StoryEditor

"Zmenil by pohľad na to, čoho je Jaroslaw schopný." Rusi chcú rozhovor Kaczyńských pred pádom lietadla

25.11.2020, 13:35
Autor:
ČTKČTK
V poľských médiách sa špekuluje, že Jaroslaw Kaczyński naliehal na svoje dvojča v najvyššej funkcii na vydanie rozkazu pristáť v Smolensku.

Ruské úrady požiadali Poľsko o záznam a prepis rozhovoru, ktorý viedli prostredníctvom satelitného spojenia vtedajší prezident Lech Kaczyński so svojím bratom Jaroslawom krátko pred zrútením poľského vládneho lietadla pri Smolensku.

Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na hovorkyňu federálnej kriminálnej ústredne Svetlanu Petrenkovú. O žiadosti podľa agentúry TASS tiež informovala ruská generálna prokuratúra.

Pri leteckej katastrofe v apríli 2010 prišiel o život poľský prezident a 95 ďalších ľudí na palube.

Jaroslaw Kaczyński, ktorý obviňuje svojich politických odporcov zo zosnovania sprisahania a smrti brata, je šéfom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a novo aj podpredsedom poľskej vlády.

Nové informácie​

"Začiatkom novembra sa v poľských médiách objavila nová informácia ohľadom katastrofy lietadla poľského prezidenta Lecha Kaczyńského. Podľa nej sa prezidentov brat Jaroslaw Kaczyński spojil so šéfom štátu satelitným telefónom doslova niekoľko minút pred zrútením lietadla. Záznam rozhovoru je v poľskom vyšetrovacom spise. V rozhovore sa podľa médií preberal jeden z aspektov letu," uviedla hovorkyňa s tým, že kriminálna ústredňa požiadala príslušné poľské úrady o právnu pomoc, aby ruskí vyšetrovatelia mohli tieto skutočnosti preštudovať.

"Pre ruskú stranu je zásadne dôležité neponechať bez odpovede ani jedinú otázku týkajúcu sa tejto tragédie," zdôraznila.

Rusi nemajú pochybnosti

Ani viac ako desať rokov po katastrofe ruské úrady neuzavreli kriminálne vyšetrovanie pádu poľského lietadla.

Petrenková však zdôraznila, že o príčine katastrofy nie sú pochybnosti: "Všetky údaje zhromaždené ruským vyšetrovaním svedčia o chybách v konaní posádky, ktorá sa rozhodla pokračovať v pristávacom manévri za nulovej viditeľnosti. Potvrdzujú to početné znalecké posudky, pri ktorých vypracovaní boli starostlivo preskúmané trosky poľského vládneho lietadla Tu-154M," uviedla.

Vyhlásila tiež, že Rusko vždy bolo maximálne ústretové k spolupráci a objektívne pri vyšetrovaní.

"Zmenilo by to pohľad na to, čoho je Jaroslaw schopný"

O rozhovore medzi bratmi Kaczyńskými bezprostredne pred katastrofou informoval začiatkom mesiaca opozičný denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na bývalého sudcu, ktorý tvrdil, že videl vo vyšetrovacom spise stenografický záznam rozhovoru.

Bol však označený za "prísne tajný", a tak o jeho obsahu nesmel nič prezradiť. Zaručil sa však, že keby verejnosť poznala obsah tohto rozhovoru, zmenilo by to jej pohľad na katastrofu, ako aj na to, "čoho je Jaroslaw Kaczyński schopný".

V poľských médiách sa špekuluje, že Jaroslaw Kaczyński naliehal na svoje dvojča v najvyššej funkcii na vydanie rozkazu pristáť v Smolensku, odkiaľ mala poľská delegácia zamieriť k hrobom 22-tisíc poľských dôstojníkov, postrieľaných v zajatí na jar 1940 na príkaz sovietskeho vedenia.

Lietadlo pri pristávaní narazilo do zeme, nikto na palube neprežil.

Chyba pilota či atentát?

Ruské vyšetrovanie nehodu prisúdilo chybám poľských pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie za hustej hmly, pod tlakom nadriadených a bez dostatočného výcviku.

Podľa skoršieho vyšetrovania v Poľsku časť viny niesli aj ruskí dispečeri. Ruská strana tieto obvinenia odmietla.

Z Varšavy zneli tiež podozrenie, že nešlo o nešťastie, ale o atentát, nachystaný domácimi odporcami Kaczyńských v sprisahaní s Rusmi. Žiadny dôkaz však na podporu tejto konšpirácie doteraz nebol predložený.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:52